Idi na sadržaj

Hajrudin Krvavac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hajrudin Krvavac
Rođenje (1926-12-22) 22. decembar 1926.
Smrt11. juli 1992(1992-07-11) (65 godina)
Zanimanjereditelj i scenarista

Hajrudin "Šiba" Krvavac (22. decembar 1926 – 11. juli 1992) bio je jugoslavenski i bosanskohercegovački filmski režiser, poznat po režiranju filmova partizanske tematike tokom 1960-ih i 70-ih. Njegovi filmovi su emotivni ratni spektakli, koji promovišu prijateljstvo i herojstvo.[1]

Njegov dar za precizno pričanje filmske priče je bio vidljiv već u njegovim ranim dokumentarnim filmovima, što je postalo osnovna crta kasnijih dugometražnih filmova koje je režirao. Svi njegovi filmovi su akcioni i imaju temu iz Drugog svjetskog rata. Na njegovu filmsku naraciju utjecali su crtani stripovi i američki akcioni filmovi, naročito vesterni, koja je ispunjena kombinacijom filmske akcije i emocija, ličnih drama i epskih tragedija, idealizovanih heroja i psiholoških ispitivanja, ponekad sa dozom humora. Zbog svog filmskog stila, Krvavac je ponekad uspoređivan sa Howardom Hawksom.

Njegovi filmovi predstavljaju nastavak modernog filmskog izraza u estetskom i umjetničkom segmentu, zbog čega predstavljaju kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Život i filmska karijera[uredi | uredi izvor]

Prvi film koji je snimio bila je trilogija pod nazivom "Vrtlog." Snimljena je 1964. godine, u okviru koje je i priča "Otac" u kojoj se govori o ocu kojem Nijemci dopuštaju da odabere jednog od dvojice sinova i da se tako spasi od strijeljanja.[2] Hajrudin Krvavac je sa 16 godina pristupio Narodnooslobodilačkoj borbi. Jedno vrijeme bio je i kurir Vladimiru Periću Valteru. Trideset godina kasnije godina kasnije snimio je film Valter brani Sarajevo, nadahnut likom partizanskog obavještajca.[1] Tokom ranih 1950-ih bio je zatvoren na Golom otoku, na kojem je bio zatvor namijenjen političkim zatvorenicima nakon razlaza između Tita i Staljina i potonjeg perioda Informbiroa. Nikada nije govorio o tome.[3][4]

Snimio je oko četrdeset uradaka, dokumentarnih filmova, tv-serija, kratkih i dugometražnih filmova. Također, napisao je i preko dvadeset filmskih scenarija. Hajrudin Šiba Krvavac premiuo je 11. jula 1992. godine u opkoljenom Sarajevu.

Odabrana filmografija[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  • Jugoslovenska filmska enciklopedija, Jugoslovenski Leksikografski Zavod "Miroslav Krleža", 1986–1990.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c klix.ba. "Zahvaljujući radu Hajrudina Šibe Krvavca cijeli svijet je upoznao Sarajevo". Pristupljeno 22. 12. 2015.
  2. ^ Film je prodat u sve zemlje svijeta
  3. ^ Kusturica, Emir (3. 7. 2015). "Дневник Емира Кустурица: Мало је у том граду било господе, а Шиба је био велики господин". Sputnik News. Pristupljeno 15. 7. 2015.
  4. ^ Kožul, Dejan (15. 4. 2015). "Razgovor s Ljubišom Samardžićem: Pustite me da sanjam i da volim ljude". Lupiga.com. Pristupljeno 15. 7. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]