Hajrudin Krvavac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Edit-delete-not encyclopedic.svg Trenutna verzija ovog članka napisana je neformalnim stilom i podsjeća na priču, a ne na enciklopedijski članak.
Da bi zadovoljio standarde Wikipedije i neutralno gledište, ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Commons-emblem-issue.svg Ovaj članak sadrži lasičiji govor, odnosno prazne fraze često praćene pristranošću ili neodređenim tvrdnjama. Takve tvrdnje treba razjasniti ili ukloniti.
Hajrudin Krvavac
Rođenje (1926-12-22) 22. decembar 1926.
Sarajevo, Kraljevina Jugoslavija
Smrt 11. juli 1992(1992-07-11) (65 god.)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Zanimanje reditelj i scenarista

Hajrudin "Šiba" Krvavac (22. decembar 1926 – 11. juli 1992) bio je bosanskohercegovački filmski režiser najviše poznat po režiranju filmova partizanske tematike tokom 1960-tih i 70-tih. Njegovi filmovi su emotivni ratni spektakli, koji promovišu prijateljstvo i herojstvo.[1]

Njegov dar za precizno pričanje filmske priče je bio vidljiv već u njegovim ranim dokumentarnim filmovima što je postalo osnovna crta kasnijih dugometražnih filmova koje je režirao. Prvi Šibin film bila je trilogija "Vrtlog", snimljena 1964. god. u okviru koje je snimio priču "Otac" u kojoj se govori o ocu kojem Nijemci dopuštaju da odabere jednog od dvojice sinova te ga tako spasi od strijeljanja. [2]Svi njegovi filmovi su akcioni i imaju temu Drugog svjetskog rata. Za svoju filmsku naraciju puno duguje stripovima i američkim akcionim filmovima, naročito vesternima, sa maštovitom kombinacijom akcije i emocija, ličnih drama i epskih tragedija, idealizovanih heroja i psiholoških ispitivanja, ponekad sa dozom humora. Zbog svog filmskog stila, Krvavac je ponekad uspoređivan sa Howard Hawksom.

Njegovi filmovi predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Život i filmska karijera[uredi | uredi izvor]

Krvavac je sa 16 godina pristupio Narodnooslobodilačkoj borbi. Jedno vrijeme bio je i kurir Vladimir Perić ValterVladimiru Periću Valteru. Trideset godina kasnije godina kasnije napravio je film Valter brani Sarajevo, inspirisan likom partizanskog obavještajca.[1] Tokom ranih 1950tih je bio zatvoren na Golom otoku, političkom zatvoru za sovjetske pristalice komunističke partije Jugoslavije nakon razlaza između Tita i Staljina i potonjeg perioda Informbiroa. Nikada nije govorio o tome.[3][4]

Snimio je oko četrdeset uradaka, dokumentarnih filmova, tv-serija, kratkih i dugometražnih filmova. Napisao je i preko dvadeset scenarija.

Hajrudin Šiba Krvavac premiuo je 11. jula 1992. godine u opkoljenom Sarajevu.

Odabrana filmografija[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  • Jugoslovenska filmska enciklopedija, Jugoslovenski Leksikografski Zavod "Miroslav Krleža", 1986–1990.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]