Vladimir Perić Valter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vladimir Perić
NadimakValter
Rođenje1919.
Prijepolje
Smrt6. April 1945. 
Sarajevo
NacionalnostSrbin
Služba1941 - 1945
RatoviDrugi svjetski rat
VojskaNarodnooslobodilačka vojska Jugoslavije
JediniceŠesta proleterska istočnobosanska udarna brigada
KomandovaoKomandant bataljona
OdlikovanjaOrden narodnog heroja
Bista Perićia, Sarajevo

Vladimir Perić Valter (Prijepolje, 1919. – Sarajevo, 6. april 1945.), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, Narodni heroj Jugoslavije.[1]

Poslije završene osnovne škole, upisao se u Trgovačku akademiju. Nakon toga odlazi u Beograd na Visoku ekonomsko-komercijalnu školu. U vrijeme kada je bio na službi u Hipotekarnoj banci u Sarajevu, od 1940. godine postao je član Komunističke partije Jugoslavije.

Poslije aprilskog rata, Valter je nastavio ilegalno raditi u Sarajevu, da bi ubrzo stupio u Majevički partizanski odred, čiji je komandant postao krajem 1942. godine. Otišao je, zatim, u Zenički partizanski odred, gdje je obavljao dužnost komandanta bataljona.

U 6. istočno-bosanskoj brigadi bio je komandant bataljona.

Početkom 1943. godine, upućen je na ilegalni rad u Tuzlu. U ljeto 1943. godine, rukovodstvo NOP u Bosni i Hercegovini je uputilo Valtera na ilegalni rad u Sarajevo. Tamo je postao sekretar Mjesnog komiteta Partije, Kao iskusan borac, učinio je mnogo da oživi ilegalni pokret. Davao je značajnu pomoć partizanskim jedinicama koje su djelovale u okolini Sarajeva. Organizirao je mrežu partizanske obavještajne službe. U nekoliko navrata, Specijalna policija pokušavala je da otkrije i uništi ilegalne punktove i sarajevsku organizaciju u cjelini. To joj, osim rijetkih slučajeva, nije polazilo za rukom. Valter je još za života postao legenda, kao jedan od najiskusnijih i najhrabrijih obavještajaca narodnooslobodilačkog rata. Nekoliko puta je po specijalnim zadacima odlazio na slobodnu teritoriju i u Vrhovni štab NOVJ i POJ.

Poginuo je 6. aprila 1945. godine od minobacačke granate u završnim borbama za oslobođenje grada dok je s grupom boraca čuvao električnu centralu koju su ustaše htjele da unište prilikom povlačenja.

Nastala je legenda o neustrašivom i odvažnom obavještajcu Valteru po kojoj je Hajrudin Krvavac snimio film Valter brani Sarajevo. Sarajevska elektrodistribucija je do 1992. nosila njegovo ime.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugolsavije, 24. jula 1953. godine proglašen je za narodnog heroja.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Narodni heroji Jugoslavije. Beograd: Mladost. 1975.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Narodni heroji Jugoslavije – Perić Miloša Vladimir - Valter". Arhivirano s originala, 8. 9. 2016. Pristupljeno 8. 12. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]