He-Man

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
He-Man
He-Man-CS.JPG
StvaralacMattel
GlasJohn Erwin - 1983.
Gary Chalk - 1990.
i Cam Clarke - 2002.
Tajni identitetprinc Adam
Informacije
Porodicakralj Miro (djed)
kralj Randor (otac)
kraljica Marlena (majka)
She-Ra (sestra bliznakinja)
SrodstvoZamak Grayskull, Čarobnica, Teela, Man-At-Arms, razni ostali
Moćinatčovječna snaga i visoka otpornost na ozljede. Među ostalim moćima su natčovječna brzina i gipkost, super-dah, i mogućnost telepatske veze sa Čarobnicom Grayskulla. Sve njegove moći potiču od mistične moći Grayskulla
OružjaMač moći, sjekira, i štit

He-Man (Hi-Men) je junački izmišljeni lik u seriji igračaka Gospodari svemira, kao i u raznim srodnim proizvodima i medijima. Riječ he-man je zastarjeli engleski izraz za pravog muškarca. Najistaknutiji medij u kojem se pojavljuje He-Man je crtana serija He-Man i Gospodari svemira, koju je producirao studio Filmation. Sindikalizovana serija je premijerno prikazana 1983. godine i trajala je do 1985. godine, doživjevši ukupno 130 epizoda. U sklopu serije, He-Man i njegovi prijatelji brane Eterniju i tajne zamka Grayskulla od zlih Skeletorovih snaga. Godine 1990. seriju je naslijedila nova serija pod nazivom Nove avanture He-Mana, u kojoj je He-Man pozvan na Prajmus, svijet iz budućnosti. Godine 2002. prerađena verzija izvorne serije prikazana je na Cartoon Network.

Pregled[uredi | uredi izvor]

Izmišljena biografija[uredi | uredi izvor]

Kao i ostali dijelovi priče o Gospodarima svemira, He-Manova biografija i porijeklo ponešto su se izmijenili u uzastopnim verzijama priče. U najranijoj seriji minijaturnih stripova, izdatih zajedno sa izvornim igračkama, He-Man je putujući barbarin na Eterniji, planeti koja se suočava sa posljedicama Velikog rata, u kome su razorene civilizacije koje su nekada vladale nad svim nižim bićima. Čarobnica zamka Grayskulla, zvana Boginja u njenim ranim nastupima, predaje He-Manu posebne moći i oružja. He-Man počinje da brani tajne zamka Grayskulla od zločinca Skeletora.

Početkom treće serije minijaturnih stripova scenarij se ponešto mijenja: He-Manov stvarni identitet je princ Adam, sin kralja Randora i kraljice Marlene, vladara Eternije. U ovoj verziji priče, čarobnica zamka Grayskulla obdaruje princa Adama moćima transformacije u He-Mana. S uzdignutim čarobnim mačem zvanim Mač moći, Adam izgovara sljedeće riječi: U ime moći Grayskulla...ja imam moć! Ovo je preuzeto za seriju iz 2002. godine. Kućni ljubimac princa Adama je kukavički zeleni tigar zvani Cringer. Kada se Adam pretvori u He-Mana, Cringer postaje Battle Cat, ogromni oklopljeni zeleni tigar, ispunjen čarobnom moći iz He-Manovog mača. Battle Cat je također jedan od He-Manovih prevoznih sredstava, kao i žestoki saveznik u borbi.

Adam je prijatelj prelijepe i tvrdoglave Teele, kapetana kraljevske straže i usvojene kćerke Adamovog mentora Duncana. Saznajemo da je Teela kćerka jedinica Čarobnice, te buduća nasljednica Grayskulla; ipak, Čarobnica ju je dala na usvajanje još dok je bila beba, nakon što je preminuo Teelin otac. Duncan, nosilac titule Man-At-Arms je kraljevski inovator tehnologija i oružja. U mnogim epizodama Man-At-Arms se pojavljuje sa novim i fantastičnim oružjima koja pomažu He-Manu i njegovim prijateljima.

Zamak Grayskull, koji naliči ogromnoj lubanji, izvor je He-Manove moći. U zamku živi Čarobnica, koja komunicira sa He-Manom putem telepatije, i koja je obdarila princa Adama s njegovom moći transformacije. Čarobnica je također stvorila He-Manov oklop od rijetkog eternijskog minerala pod nazivom korodit, koji pojačava njegovu snagu.

Kako bi zaštitio svoju porodicu, He-Man čuva tajnu o svom duplom identitetu, koji je poznat samo Man-At-Armsu, Orku, Cringeru/Battle Catu, i Čarobnici; pojavom serije She-Ra: Princeza moći, u ovo se društvo uključuju Adora/She-Ra, Spirit/Swift Wind, Light Hope, Loo-Kee, Madame Razz, i Kowl. Izvorna crtana serija ukazuje na to da zmaj Granamyr, kosmički sprovodilac Zodak, a u kasnijoj epizodi i kraljica Marlena također znaju o njegovoj tajni. He-Mana u njegovim borbama obično prate razni saveznici, kao što su Ram-Man, Stratos i Man-E-Faces. Adamova sestra bliznakinja zove se Adora i vođa je Velike pobune protiv Hordaka na planeti Eterija. Adori, kao i Adamu, podarena je moć Grayskulla i vlastiti mač koji ona koristi za transformaciju u She-Ru, Princezu moći.

He-Manov glavni neprijatelj je Skeletor, čarobnjak plave kože sa lubanjom umjesto glave. Vješt je sa crnom magijom i svim vrstama borbe. Skeletorovo standardno oružje je Havoc Staff, lubanja ovna na vrhu dugačkog štapa koja usmjerava njegovu magiju i pojačava njegovu moć. Havoc Staff također omogućava Skeletoru da posmatra događaje na Eterniji i dalje. Iako je Skeletorovo porijeklo tajanstveno (crtana serija opisuje ga kao "demona iz druge dimenzije"), jedan od minijaturnih stripova nagovještava da je Skeletorov stvarni identitet princ Keldor, mlađi brat kralja Randora, što bi značilo da je Skeletor He-Manov stric. U filmu He-Man i She-Ra: Tajna mača saznajemo da je Skeletor nekad davno bio Hordakov učenik, kojeg je Hordak kasnije ostavio i pobjegao na Eteriju.

Skeletorova baza djelovanja je Snake Mountain, tvrđava od poliranog crnog bazalta, omotana ogromnom kamenom zmijom. Snake Mountain se nalazi na Tamnoj hemisferi Eternije. Skeletor predvodi raznoliku bandu sljedbenika protiv He-Mana i njegovih saveznika; najpopularniji od njih su čarobnica Evil-Lyn, gospodar životinjskog svijeta Beast Man, bionički Trap-Jaw, mnogooki Tri-Klops, i gospodar riba Mer-Man.

U crtanoj seriji iz osamdesetih godina, He-Manov/Adamov glas glumio je John Erwin, koji za mnoge ostaje definitivni He-Man, simpatični junak sa neiscrpnim zalihama dosjetki. U igranom filmu iz 1987. godine, He-Mana je glumio Dolph Lundgren. Gary Chalk davao je glas He-Manu u crtanoj seriji Nove avanture He-Mana iz 1990. godine (a kasnije i Man-At-Armsu u seriji iz 2002. godine), ali ne i princu Adamu; Adamov glas je glumio Doug Parker (u serijama iz 1983. i 2002. godine glasove Adama i He-Mana glumili su isti glumci). U crtanoj seriji iz 2002. godine, He-Manov glas je glumio Cam Clarke, koji je također glumio Leonardov glas u crtanoj seriji Mladi mutanti nindža kornjače.

Historija akcione figure He-Mana[uredi | uredi izvor]

Izvorna linija igračaka[uredi | uredi izvor]

Mattel je izdao prvu akcionu figuru He-Mana 1981. godine; imala je akcije vijugavog struka i snažnog udarca šakom. U pakovanju s figurom bili su i oklop, Mač moći, borbena sjekira i štit. Godine 1982. figura je ponovo izdata u pakovanju s Battle Catom ili u pakovanju s letjelicom Wind Raider. Akciona figura He-Mana ponovo je izdata godine 1983. zajedno sa Teelom i Ram-Manom. Godine 1986. akciona figura He-Man izdata je zajedno sa letjelicom Jet Sled.

Alternativna verzija pod naslovom Battle Armor He-Man izdata je 1984. godine. Na grudima joj se nalazio rotirajući bubanj na federe sa tri "indikatora štete". Kao i ranije, Mač moći i borbena sjekira bili su uključeni. Figura je ponovo izdata iste godine u pakovanju s vozilom Road Ripper. Godine 1986, figura je ponovo izdata, zajedno sa Battle Armor Skeletorom i Orkom.

Slijedeća alternativna verzija izdata je 1985. godine, pod naslovom Thunder Punch He-Man. Uz pomoć crvenih kapsula, igračka je davala zvuk pucnja kada bi He-Man izvršio udarac. Mač moći (obojen u zlatnu boju u izdanju za ovu verziju lika) i štit izdati su zajedno s figurom, kao i nekoliko crvenih kapsula. Iste godine, Battle Armor He-Man ponovo je izdat s Battle Catom, te ponovo u kolekcionarskom paketu zajedno sa Man-At-Armsom i Man-E-Faces.

Godine 1986. izdata je još jedna verzija pod naslovom Flying Fists He-Man. Figurine ruke su se pomijerale dok joj se struk rotirao. S figurom su bili u pakovanju rotirajući buzdovan i rotirajući štit. Duplo pakovanje je kasnije izdato u kojem su bili Flying Fists He-Man, kao i Terror Claws Skeletor.

Godine 1988. izdata je posljednja verzija za izvornu liniju igračaka pod naslovom Laser Power He-Man. Figura je bila ograničena na Italiju i Španiju, mada se pojavljivala i u nekim od većih robnih kuća u Londonu u Engleskoj.

Linija igračaka Nove avanture[uredi | uredi izvor]

Nova linija igračaka započeta je 1989. godine; u njoj je He-Man izdat u svom novom, svemirskom obliku, zajedno sa Mačem moći, štitom i šljemom. Figura uključuje svemirski oklop iz dva dijela na spajanje, a također je izdata u pakovanju sa jednom od sljedećih figura: Skeletor, Flogg ili Slush Head.

Godine 1990. izdata je alternativna verzija pod nazivom Battle Punching He-Man. Figura sadrži nekoliko drugačijih zglobova kako bi omogućila više tačaka artikulacije, a također su bili prisutni Mač moći i štit.

Godine 1992. izdata je posljednja figura u ovoj liniji, s akcijom vijuganja i udarca, pod nazivom Thunder Punch He-Man (iako nije isto što i izvorna igračka sa istim nazivom).