Hide

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hideto Matsumoto
Rođenje (1964-12-13) 13. decembar 1964.
Yokosuka, Japan
Smrt2. maj 1998(1998-05-02) (33 godine)
Tokio, Japan

Hideto Matsumoto (13. decembar 1964, Yokosuka2. maj 1998, Tokio) je bio popularni japanski muzičar. Poznatiji je pod imenom hide (čita se hi-de, piše se uvijek sa malim slovom), bio je vodeći gitarista heavy metal benda X Japan od 1987. do 1997. Također je bio uspješan solo pjevač i gitarista, te kasnije član američkog benda Zilch.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Matsumoto Hideto je rođen u Yokosuki 13. decembra 1964. godine. U školi je znan kao štreber koji je zbog svoje stidljivosti imao problema u komunikaciji sa drugom djecom baš radi te povučenosti. Ali sve se promijenilo kada je u prijateljevoj kući čuo pjesmu "Alive!" od grupe Kiss. Kasnije te godine je dobio Gibson gitaru od svoje bake, poklon, koji će mu promijeniti cijeli život.

Godine 1981, hide je formirao nezavisni rock bend Saver Tiger gdje je bio i vodeći gitarista i tekstopisac. Međutim, njegov talenat nije mogao ostati sakriven zauvijek, i kasnije je upoznao Hayashi Yoshikija, i godine 1987. hide se priružio Yoshikijevom bendu X Japan (poznatom i samo kao X). Dobio je poziciju vodećeg gitariste i drugog kompozitora dok je Yoshiki imao poziciju glvnog kompozitora i bubnjara.

Zvuk X-a je bio kao ništa što je do sad postojalo na japanskoj muzičkoj sceni. Njihovi divlji kostimi, frizure i muzika koja se zanosila slušaocu u lice svakim slušanjem je ono što ih je izdvojilo od ostalih. To ih je načinilo prvim bendom u historiji za čiji su koncert u Tokyo Hall-u karte potpuno rasprodate - ne jednom, već 3 noći zaredom. Ali nakon 10 godina sa bendom vokalista Toshi je najavio kraj svoje karijere sa X-om i bend se raspao.

Hide je započeo solo karijeru, i to veoma uspješnu. Izdao je 2 albuma, Hide Your Face (1994) i Psyence (1996) koji je zapamćen kao hideov najbolji album ikada, zbog čega je započeo Psyence a Go Go turneju. Kasnije je oformio bend znan kao "Hide with Spread Beaver" u kojem je bio gitarista i vokal. Počeli su snimati svoj prvi album "Ja Zoo", ali se napola posla desila katastrofa.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Maja 2. 1998. godine nakon partija sa njegovom djevojkom hide se vratio u svoj stan oko pola 7 ujutro. Sat vremena kasnije njegova djevojka se vratila do njega i zatekla ga obješenog o bravu vrata sa peškirom oko vrata. Hide je umro na putu u bolnicu.

Hideova smrt je šokirala javnost i japansku naciju. Stotine i stotine fanova je došlo na sahranu, zapravo, došlo ih je toliko da su ulice u krugu nekoliko milja bile krcate ljudima. Do kraja dana 26 fanova je hospitalizirano zbog neprestanog vrištanja, plača ili povreda u gužvi. U narednih par dana su izvršena 3 "copycat" samoubistva dok su još mnogi pokušali ali nisu uspeli.

Hideova smrt je bila izvor mnogih špekulacija najviše jer niko nije znao šta se zapravo desilo. Neki su vjerovali da je to bilo ubistvo, neki da je samoubistvo, a neki pak da je to bila čista nezgoda. Hide je po svom sopstvenom priznanju imao problema sa alkoholom i mnogi misle da je bio u depresiji, te se ubio. Iako nije bilo nikakvog nagovještaja o nečem ovakvom, mnogi vjeruju da je njegova pjesma "Pink Spider" u kojoj "rozi pauk" želi da dobije krila kako bi bio slobodan bio njegova smrtna nota.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi
Singlovi
Live albumi
Kompilacije