Pauk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pauk
Pauk u svojoj mreži
Pauk u svojoj mreži
Sistematika
Carstvo Animalia
Razred Arachnida
Red Araneae

Pauk (Arenaida) nije insekt, pripada klasi zglavkara. On nema krila. Pauci imaju po osam zglavkastih nogu, znači 4 para. Razne vrste pauka žive u svim krajevima svijeta a ujed nekih vrsta može biti vrlo opasan ili čak smrtonosan.

Pauk u svom tijelu sadrži žlijezdu koja luči ljepljivu tečnost, koja na zraku očvrsne. Pomoću tako nastalih niti pauk plete mrežu, koja mu služi da bi se prehranio. Znači, insekte koji se upletu u mrežu pauk ubija, a nakon toga on te insekte jede. Pauk je također, može se reći, veliki ekolog, jer on pomoću te mreže hvata, prehranjuje se, ali istovremeno čisti okolinu od štetnih insekata, pa tako i od raznih bolesti koje su veoma opasne. Najveći pauk je tarantula, a najotrovniji je crna udovica.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]