Hidrografija Crne Gore

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karta Crne Gore

Crna Gora hidrografski pripada Crnmorskom i Jadranskom slivu. Crnomorskom slivu vodu nose Drina, Piva, Tara, Ćehotina, Lim i Ibar, a Jadranskom slivu odvodnjavaju se porječja Morače, Zete i Bojane. Bojana se ulijeva u Skadarsko jezero. Njena pritoka je Morača. Zbog pretežno vapnenačkog sastava stijenske mase česti su ponori, vrela, jama i sl. Skadarsko jezero je kriptodepresija koja polovi granica je između Albanije i Crne Gore. Površina jezera je 391 km2, od čega Crnoj Gori pripada 62% površine ili 243 km2. Brojna su mala visokoplaninska ledenjačka jezera na Durmitoru, Šatoru, Matarugama i dr. Ledenjačko Biogradsko jezero na Biogradskoj gori 1952. godine proglašeno nacionalnim parkom. Veliko je bogastvo Crne Gore hidroenergijom na Pivi, Tari, Morači i dr.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Hidrografija Crne Gore koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.