Hipofiza

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Presjek hipofize

Hipofiza (lat. glandula pituitaris) je najznačajnija endokrina žlijezda. Proizvodi mnoge hormone i upravlja radom svih drugih žlijezda. Nalazi se donje strane mozga i ona je žlijezda s unutrašnjim lučenjem. Funkcionalno je povezana sa hipotalamusom.

Građena je od tri temeljna dijela, prednjeg, srednjeg i stražnjeg režnja koji se razlikuju po svom razvoju, građi i funkciji:

  • Prednji režanj (adenohipofiza) - izvor je hormona rasta (somatotropni hormon), prolaktina, folikul stimulirajućeg hormona, luteinizirajućeg hormona, tirotropina (TSH), adrenokortikotropnog hormona (ACTH)

Somatotropni hormon stimulira rast cijeloga organizma i luči se uglavnom do 20 godina života. Stimulira rast dugih kostiju. Kod ljudi kod kojih je smanjeno lučenje ovog hormona javlja se nizak rast (kepeci) koji se može prevenirati dodavanjem ovog hormona ali samo dok traje rast djeteta. Ako se luči u većim količinama od normalnih onda se javlja gigantizam ukoliko je lučenje započelo prije prestanka rasta organizma. Ako se pretjerano lučenje desi kod odraslih osoba onda nastaje „akromegalija“ odnosno rast okrajina (brada, šaka, nos, stopalo). Najčešći uzrok pretjeranog lučenja ovog hormona je adenom hipofize. Prolaktin je hormon koji stimulira laktaciju (lučenje mlijeka) kod žena nakon poroda. „Vazopresin“ ili antidiuretski hormon djeluje na krvne sudove i vrši njihovo skupljanje (vazokonstrikcija) a drugo ime je dobio po tome što smanjuje diurezu (lučenje urina) što se normalno javlja kada organizmu fali tekućine. Djeluje na bubrege. „Oksitocin“ je hormon koji stimulra matericu da se kontrahira i započne porod. Ginekolozi daju sintetičku verziju ovog hormona kod poroda. Oksitocin je polipeptid izgrađen od devet aminokiselina (nonapeptid). Naziva se još i hormon ljubavi jer je utvrđeno da djeluje na proces emotivnog zbližavanja ljudi. .

  • Srednji režanj (pars intermedia) - razvijeniji je kod nekih životinja, izlučuje melanocit-stimulirajući hormon (MSH)
  • Stražnji režanj (neurohipofiza) - izlučuje oksitocin i antidiuretski hormon (vazopresin)

Prema svom položaju najzaštićeniji je dio tijela. Velika je oko 1 cm i teška oko 0,5 grama. Smještena je na bazi velikog mozga, kao moždani privjesak koji visi na "tursko sedlo". Djeluje na rast tjela, krvni pritisak, rad bubrega, promet materija... Hipofiza usklađuje rad drugih žlijezda sa unutrašnjim lučenjem.