Horumersiel

Koordinate: 53°41′03″N 08°00′38″E / 53.68417°N 8.01056°E / 53.68417; 8.01056
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Horumersiel
Naselje
Ulica u Horumersielu
Ulica u Horumersielu
Horumersiel nalazi se u Njemačka
Horumersiel
Horumersiel
Lokacija u Njemačkoj
Koordinate: 53°41′03″N 08°00′38″E / 53.68417°N 8.01056°E / 53.68417; 8.01056
Država Njemačka
Pokrajina Donja Saksonija
OpćinaWangerland
Nadmorska visina2 m
 • GustoćaGreška izraza: Neočekivani / operator /km2
Vremenska zonaCET (UTC+1)
 • Ljeti (DST)CEST (UTC+2)
Poštanski broj26434
Pozivni broj04426
Veb-sajtwww.horumersiel-schillig.de

Horumersiel je naselje u Horumersiel-Schilligu, dijelu donjosaksonske općine Wangerland u okrugu Friesland u Njemačkoj. U naselju se nalazi termalno lječilište, nekoliko hotela, a naselje se nalazi na obali Sjevernog mora. Naselje je urbano povezano sa susjednim naseljem Schillig.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Položaj[uredi | uredi izvor]

Zgrade sa tipičnom arhitekturom Frizije sa fasadnom ciglom

Naselje se nalazi oko 2 km južno od najisturenijeg dijela Istočnofrizijskog poluostrva, na obali Innenjadea, oko 20 km sjeverno od Wilhelmshavena, 2 km južno od Schilliga i 4 km istočno od Minsena. Na obali mora u blizini se nalaze dva ostrva Mellum i Minsener Oog, a naselje je smješteno u 3 km dugačkom zaljevu, sa plažom i marinom za manje brodove i jahte.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ime[uredi | uredi izvor]

Regulaciona brana u Horumersielu.

Ime naselja, ranije nazivano Horumer Syhl, dolazi od riječi Horum i Siel. Horum ima korijene u njemačkoj riječi za rog (njemački: Horn), čime se označava položaj naselja u odnosu na poluostrvo na kom se nalazi, a Siel od njemačke riječi za vodojažu i regulacionu branu za protok vode iz rijeke u more.

Nastanak i razvoj[uredi | uredi izvor]

Vjetrenjača Stumpenser Mühle

Naselje je nastalo oko 1542. godine, kada je naseljavanjem stanovništa zbog premještanja regulacione brane (njemački: Kastensiel), od vjetrenjače Stumpenser Mühle, sada udaljene oko 4 km od centra naselja, prema Horumer-Sielu. Time se gradi naselje sa regulacionom branom (njemački: Sielort), sa lukom iz koje se roba dostavljala u kontinent. Uprkos luci, Horumersiel nije imao ribarsku flotu, zbog niske potražnje u područjima na kojima se prodavala roba, te zbog susjednih luka Carolinensiel i Hooksiel, koje su posjedovale prava na ribarenje. Doba procvata naselja ovakvih luka sa regulacionim branama (njemački: Sielhafen), trajalo je do polovine 18. stoljeća, kada opada transport robe brodovima, zbog nerentabilnosti luka sa niskim vodostajem, a prednost se daje lukama u koje su mogli pristajati veći brodovi. Uticaj razvoja cestovnog i željezničkog transporta takođe je umanjio značaj naselja. 1899. godine gradi se pruga koja povezuje Horumersiel sa Carolinensielom, a 1914. nova pruga prema Schilligu, koja prolazi kroz naselje. Oko 1900. godine na moru u blizini su se održavale vojne parade carske mornarice. U Prvom i Drugom svjetskom ratu naselje je bilo mornarička baza za odbranu morskih prilaza i južno smještene, značajne vojne luke Wilhelmshavena.

Poplave[uredi | uredi izvor]

Nasip i prilazna cesta naselju

Turizam[uredi | uredi izvor]

Plaža u Horumersielu

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]