Hrvatski ovčar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hrvatski ovčar

Hrvatski ovčar je rasa psa porijeklom iz Hrvatske. To je hrvatska autohtona pasmina i potiče od pasa koje su Hrvati doveli sa sobom migrirajući u ove krajeve. Ti se psi neprekidno uzgajaju u Hrvatskoj, najviše u Slavoniji, od tih dana do danas. Hrvatski ovčar je pažljiv, radišan, žustar i inteligentan pas velike energije i sa snažnom potrebom za ljudskim društvom. Izdržljiv je, otporan na bolesti te skroman u pogledu hrane i držanja. Posjeduje dobro razvijen ovčarski nagon te je odličan pas čuvar. U FCI je priznat pod rednim brojem #277.

Standardi[uredi | uredi izvor]

Hrvatski ovčar je pas na donjoj granici srednje visine. Osnovno je crne boje, a karakteristična je kratka dlaka na glavi i nogama. Dlaka na ostatku tijela je duža, valovita do kovrdžava. Visina kod grebena iznosi kod mužjaka i kod ženke 40-50 cm. Pas je nešto izduženog formata (on je oko 10% duži od visine). Glava je relativno laka, klinastog oblika. Njuška se prema lobanjskom dijelu glave odnosi kao 9:11. Ukupna dužina glave iznosi oko 20 cm. Vrat je nešto podignut nad leđnom linijom, gornja i donja linija vrata je ravna. Umjereno je dug, srednje snažan, dubok, dobro zaobljen, mišičav. Koža je bez nabora i gusto je odlakan. Hrvatski ovčar kreće se živahnim kasom, a korak mu je umjerene dužine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]