Idi na sadržaj

Idealni mat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Michal Dragoun
Phénix 1993.
a b c d e f g h
8 8
7 alt= bijeli kralj 7
6 6
5 alt= bijeli konj alt= bijeli top5
4 alt= crni kralj alt= crni top 4
3 3
2 2
1 1
a b c d e f g h
Pomoćni mat u 2 (h#2). Postoje 2 rješenja; oba vode do idealnog mata.
a b c d e f g h
8 8
7 7
6 alt= bijeli kralj 6
5 alt= bijeli konj 5
4 alt= crni kralj alt= bijeli top4
3 alt= crni top 3
2 2
1 1
a b c d e f g h
Jedno od rješenja spomenutog problema: 1...Te3 2. Ke6 Ke4 3. Th4#.

U šahu, idealni mat je poseban oblik modelskog mata. Dok u modelskom matu svaka figura igrača koji matira (s mogućim izuzetkom kralja i pješakâ, zavisno od konteksta) učestvuje u matu, idealni mat uključuje i sve figure matiranog igrača, obično tako da one blokiraju kretanje svog kralja tako da ne može pobjeći. Kao i u modelskom, u idealnom matu prazna polja oko kralja napadnuta su samo jednom (tj. od strane samo jedne figure), a polja na kojima su ostale figure koje blokiraju kraljevo kretanje nisu napadnuta.

Naprimjer, u drugoj poziciji desno bijeli daje idealni mat, i to topom (koji, naravno, pokriva polja d4 i f4). Bijeli kralj onemogućava crnog kralja da pobjegne na d5 ili f5, kao i da uzme skakača, a taj skakač sprečava bijeg na d3 i f3, dok crni top blokira bijeg na e3, a nije napadnut ni od jedne bijele figure.

Vrlo ograničena definicija idealnog mata znači da se njime rijetko završavaju stvarne partije, ali su idealni matovi uobičajena tema u šahovskim problemima, kao u ovom desno.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  • Hooper, David; Whyld, Kenneth (1992), "Ideal mate", The Oxford Companion to Chess (2. izd.), Štamparija Univerziteta u Oxfordu, ISBN 0-19-280049-3 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)