Idries Shah

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idries Shah
Idries Shah.gif
Rođenje16. juni 1924.
Smrt23. novembar 1996.
PokretSufizam
ReligijaIslam

Idries Shah (arapski: سيد إدريس هاشمي Sayed Idries el-Hashimi) (16. juni 1924. – 23. novambar 1996.) bio je pisac i učitelj u sufijskoj tradiciji koji je napisao više od tri desetine knjiga o temama u rasponu od psihologije i duhovnosti do putopisa i kulturoloških studija, također je bio vodeći mislilac 20. stoljeća.

Rođen u Indiji, potomak je porodice afganistanskih plemića. Shah je odrastao uglavnom u Engleskoj. Njegova rana djela bila su usredotočena na magiju i čarobnjaštvo. 1960. osnovao je izdavačku kuću Octagon Press, štampajući prevode sufijskih klasika, kao i vlastite naslove. Njegov prvobitni rad bio je pod nazivom Sufije, koji se pojavio 1964. godine, te je bio dobro primljen u međunarodnim okvirima. 1965. godine Shah je osnovao Institut za kulturna istraživanja, londonsku obrazovnu dobrotvornu organizaciju posvećenu proučavanju ljudskog ponašanja i kulture. Slična organizacija, Institut za proučavanje ljudskog znanja (ISHK), osnovana je u Sjedinjenim Državama pod upravom profesora psihologije sa Univerziteta Stanford, Roberta Ornsteina, kojeg je Shah imenovao za svog zamjenika u SAD-u.

U svojim spisima Shah je predstavio sufizam kao univerzalni oblik mudrosti. Naglašavajući da sufizam nije statičan, već se uvijek prilagođavao trenutnom vremenu, mjestu i ljudima, uokvirio je svoje učenje prema zapadnjačkim psihološkim terminima. Shah je koristio tradicionalne poučne priče i tekstove koji su sadržavali više slojna značenja osmišljena da pokrenu samorefleksiju kod čitatelja. Najpoznatiji je po svojim zbirkama šaljivih priča Nasredina hodže.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Idries Shah, 99. sufijskih priča, s. 9

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]