Irski jezik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Irski jezik pripada goideličkoj grupi tzv. otočnog ogranka keltskih jezika. Govori se u Irskoj, Sjevernoj Irskoj i u iseljeničkim grupama u SAD-u.

Razvio se od vrste keltskog jezika koji je bio u upotrebi u Irskoj negdje između velikih antičkih keltskih migracija i 4. vijeka prije nove ere. Stari irski jezik, matični jezik Iraca kada počinje historijski period u 6. vijeku naše ere, najranija je varijanta keltskih jezika i najraniji od svih matičnih evropskih jezika sjeverno od Alpa, u čijim pisanim izvorima još postoje. 1366. godine evropska vlada je donijela niz zakona (the Statutes of Kilkenny) kako bi sačuvala irski jezik: Englezima je bilo zabranjeno da nose irsku odjeću, pričaju matični jezik i da međusobno sklapaju brak. Podučavanje irskog jezika je bilo zabranjeno od strane Engleza kako bi Irci bili primorani da poštuju britanske zakone.

Čak sve do 1999. bilo je cenzure kada je u pitanju upotreba keltskog irskog jezika na Internetu. Pričanje (ili, bolje rečeno-tipkanje) na ovom jeziku bilo je zabranjeno jedan kraći period na forumima America Online's (AOL) Irish Heritage -a. Ove vijesti su čak dospjele do časopisa i web sajtova i naravno svih irskih novina štampanih u SAD-u. To je izazvalo revolt mnogih korisnika, pogotovu onih rođenih u Irskoj, koji su zatvorili svoje korisničke naloge.

Iako njime ne govori mnogo ljudi, oko jedan procenat stanovnika Irske još uvijek tečno govori ovim keltskim jezikom. Takođe, postoje i novine i web sajtovi ekskluzivno na ovom jeziku.

Tradicionalno, Irci upotrebljavaju samo 18 slova:

  • 5 samoglasnika - a, e, i, o, u
  • 13 suglasnika - b, c, d, f, g, h, l, m, n, p, r, s, t

Ostala slova se upotrebljavaju u stranim riječima, matematici, naučnim izrazima i dr.



Nedovršeni članak Irski jezik koji govori o lingvistici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.