Ivan Aguéli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ivan Aguéli
Ivan Aguéli.gif
Rođenje24. maj 1869.
Smrt1. oktobar 1917.
NacionalnostŠveđanin
TitulaŠejh
PokretSufizam
ReligijaIslam

Ivan Aguéli (rođen kao John Gustaf Agelii) (24. maj 1869. – 1. oktobar 1917.), također poznat kao Šejh ʿAbd al-Hādī al-ʿAqīlī (arapski: شيخ عبد الهادی عقیلی‎) bio je švedski sufija, slikar i autor. Kao ljubitelj Ibn Arabija, njegova se metafizika primjenjivala na proučavanje islamskog ezoterizma i njegovih sličnosti s ostalim ezoterijskim tradicijama svijeta. Bio je osnivač pariskog društva Al Akbariyya. Pod njegovim utjecajem René Guénon postaje sufija.[1] Njegova umjetnost bila je jedinstven oblik minijaturnog post-impresionizma gdje je upotrijebio mješavinu boja kako bi stvorio osjećaj dubine i daljine. Njegov jedinstveni stil učinio ga je jednim od utemeljitelja švedskog pokreta savremene umjetnosti.

Djetinstvo i mladost[uredi | uredi izvor]

Ivan Aguéli rođen je kao John Gustaf Agelii u malom švedskom gradiću Sala 1869. godine. Otac mu je bio veterinar Johan Gabrijel Ageli. Preko majke je bio vezan sa švedskim metafizičarem iz 18. stoljeća Emanuelom Swedenborgom.[2] Između 1879.-1889. Aguéli je je studirao u Gotlandu i Stockholmu. U ranoj mladosti počeo je pokazivati ​​veliki umjetnički talent i zanimanje za religiozni misticizam.

1889. godine usvojio je ime Ivan Aguéli i otputovao u Pariz gdje je postao student slikara simbolizma Émile Bernarda. Prije povratka u Švedsku 1890. svratio je u London, gdje je upoznao ruskog naučnika Petera Kropotkina.

Po povratku u Stockholm 1890. godine pohađao je umjetničku školu gdje su ga podučavali švedski umjetnici Anders Zorn i Richard Bergh. Krajem 1892. ponovo se vratio u Pariz gde upoznaje francusku pjesnikinju i aktivistkinju za prava životinja Marie Huot (1846–1930). Bio je aktivan u francuskim anarhističkim krugovima. 1894. godine je uhapšen i osuđen. Nekoliko mjeseci nakon oslobađanja 1895. godine otišao je iz Francuske u Egipat, gdje je živio sve dok se 1896. nije vratio u Pariz. Kasnije u Parizu Aguéli prelazi na islam i usvoja ime 'Abd al-Hadi. 1899. otputovao je u Colombo (u današnju Šri Lanku), u Francusku se vratio 1900. godine.

Egipat[uredi | uredi izvor]

Aguéli se 1902. godine preselio u Kairo i postao jedan od prvih zapadnoevropskih državljana koji je zvanično upisan na univerzitet Al-Azhar, gdje je studirao arapsku i islamsku filozofiju. Godine 1902. primljen je u šazilijski sufijski red, od strane velikog egipatskog šejha 'Abd al-Rahmana Ilaysha al-Kabira (1840-1921).

Uz blagoslov šejha Ilaysha, Aguéli i ittalijanski novinar i preobraćenik po imenu Enrico Insabato (1878-1963) osnovali su italijanski časopis u Kairu (1904–1913) pod nazivom Il Convito (arapski: An-Nadi).

Al Akbariyya[uredi | uredi izvor]

Ivan Aguéli osnovao je tajno sufijsko društvo Al Akbariyya u Parizu 1911. godine. Među prvim članovima društva bio je René Guénon. Njegova svrha bila je promicanje učenja Muhyeddina Ibn al-Arabija kroz praksu šazilijskih i melamijskih sufijskih učenja. Jedini slučaj kada se ovo društvo spominje je u pismu koje je Aguéli napisao u septembru 1911. godine na nepoznatu adresu u Kairu, najavljujući njegovo osnivanje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Waterfield, s.29
  2. ^ Universal Dimensions of Islam: Studies in Comparative Religion, World Wisdom (2011), s. 134

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]