Ivan Franjo Jukić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ivan Franjo Jukić
Ivan franjo jukic.jpg
Rođenje (1818-07-08) 8. juli 1818.
Banja Luka, Osmanlijsko carstvo
Smrt20. maj 1857(1857-05-20) (38 godina)
Beč, Austro-Ugarska
Jezikbosanski
NacionalnostBošnjak
Žanrdruštvene nauke, poezija
Poznata djela
Zemljopis i poviestnica Bosne

Ivan Franjo Jukić je bio bosanski franjevac, prosvjetitelj, etnograf, pjesnik i književnik, rođen je u Banjaluci 1818. godine, a preminuo u izgnanstvu u Beču 1857. Pokretač je jedne od prvih svjetovnih škola u Bosni 1849. godine. Istovremeno Jukić slovi i kao pokretač i urednik prvog književnog časopisa u Bosni i Hercegovini Bosanski prijatelj[1]. Njegov "Zemljopis i Poviestnica Bosne" dugo su smatrani najznačajnijim djelom za izučavanje historije i geografskih odlika zemlje Bosne. Zagovarao je kulturne i lične slobode, slobodu štampe i svjetovno školstvo. Pisao i pod pseudonimom Slavoljub Bošnjak, čime je isticao svoju bezgraničnu ljubav prema Bosni i svoje bošnjaštvo. Bio je pristalica Ilirskog pokreta i podržavao je ideju ujedinjenja svih "hrvatskih" zemalja. Kako je živio u 19. vijeku za vrijeme srpskih i hrvatskih nacionalnih pokreta, koji su vršili jak pritisak na Bošnjake Ivan Frano Jukić je 1848. godine objavio i sljedeći tekst:

...Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo...

Baština

Bio je narodni prosvjetitelj i književnik. Objavio je više djela i bio jedan od osoba koji su uvodili bošnjačku književnost u moderne evropske tokove. Bio je član franjevačke provincija Bosna Srebrena. Branio je bošnjaštvo u njegovim do tada možda najtežim vremenima. Mnogi ga smatraju simbolom bošnjačkog jedinstva i pripadnosti Bošnjaka Evropi.

Također pogledajte

ReferenceFlag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Ivan Franjo Jukić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.