Izanagi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Izanagi i Izanami

Izanagi (ja. ʾʾʾʾ) je japanski bog stvaranja koji je imao ženu i sestru Izanami.

Kad su stvarali svijet, nisu se znali, ali nakon što su se upoznali, Izanami je prva progovorila te, za kaznu, njegova žena je rodila dvoje djece. Njegovi sinovi su bili izobličeni te su se zvali Hiruko i Awashima, no jedan od njih je spalio Izanami te je otišla u carstvo mrtvih. Uputio se tamo i našao je Izanami te je ponovno želio biti s njom. No, ona mu je objasnila da je okusila mrtvačku hranu yomi te da zbog toga ne može s njim biti. No, još je dodala da će pitati vladara, ali je Izanagi za to vrijeme ne smije pogledati, ali nakon što ju je Izanagi pogledao, pretvorila se u čudovište, te je pobjegao iz carstva. Okupao se u jednoj rijeci i, kasnije, rodila se božica Amaterasu.

Drugo njegovo ime je Izanagi-no-mikoto.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]