Hoori

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hoori
Hikohohodemi otokowa
Lična informacija
Roditelji

Hoori[1] (火遠理命 ili 日子穂穂手見命 Hikohohodemi) je lovio na planinama, a njegov brat Hoderi se bavio ribolovom na morima. Jednog dana oni zametnuše svoja oruđa i Ho-ori ode da peca, a Hoderi da lovi. Međutim, Ho-ori ne uspe ništa da uhvati, a pritom i izgubi bratovljevu udicu, što mu Hoderi ne oprosti. Tada, jedan starac pomogne Ho-oriju da ode u podvodno kraljevstvo i nađe udicu. Tamo on upozna kćerku božanstva mora, zaboravi na udicu i ostane u kraljevstvu. Posle 3 godine, najzad se sjeti bratovljeve udice i pronađe je uz pomoć Boga mora. I Hoderi mu oprosti. Misli se da je Ho-ori predak careva, a Hoderi predak doseljenika sa juga.

Hoori se često povezuje i sa roditeljima i sa suprugom. Obožavan je uglavnom kao božanstvo žitarica ili pšena. U japanskoj mitologiji rečeno je da dio njegovog imena ( ho?) znači vatra, ali etimološki, to je drugačiji znak koji se izgovara ( ho?) , što se odnosi na usjeve, posebno na rižu. (折り Ori?) označava usjev koji je toliko bogat da se savija pod vlastitom težinom. Drugo ime za njega, Hohodemi, znači mnoge žetve.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "HOORI - the Shinto God of Hunting (Japanese mythology)". Godchecker - Your Guide to the Gods. Pristupljeno 2024-02-06.