Izanami

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Izanami i Izanagi

Izanami (jap. 伊弉冉尊 ili 伊邪那美命), što vjerovatno znači majka svijeta) je japanska božica stvaranja, ali i smrti.

Imala je muža Izanagija te je s njim stvarala svijet. Isprva Izanami nije znala Izanagija, niti on nju. Kada su upoznali, Izanami je rekla Izanagiju: "Krasan si mladić."

Ali, Izanami je bila kažnjena (žena nije nikad smjela progovoriti prva) i rodila je dvoje ružne djece: Hiruku i Awashimu. Pri porodu je jedan od njenih sinova spalio Izanami. Sin koju je on spalio bio je bog vatre.

Izanami je otišla u carstvo mrtvih. Tamo je otišao i njen muž Izanagi. Želio je da njegova žena ponovno bude s njim. No kako je već okusila mrtvačku hranu yomi, rekla je da zbog toga ne može živjeti s njim, ali je još dodala da će pitati vladara ima li rješenja. Za to vrijeme Izanagi nije smio pogledati svoju ženu, ali je Izanagi pogledao u Izanami te se pretvorila u čudovište. Nakon toga Izanagi je otišao iz carstva mrtvih. Nakon toga, okupao se u jednoj rijeci, pa se nakon toga rodila božica sunca, Amaterasu.

Druga njena imena su Izana-mi, Izanami-no-mikoto i Izanami-no-kami.