James Hepburn

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
James Hepburn, 1. vojvoda od Orkneya, 4. grof od Bothwella

James Hepburn (Džejms Hepburn; 1534 - 14. april 1578) bio je škotski plemić poznat kao treći suprug škotske kraljice Marije I. U historiji je poznat kao Bothwell. Titulu grofa od Bothwella naslijedio je od oca 1556. godine kao 4. grof od Bothwella.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Hepburn je bio visoki admiral škotske vojske i putovao je Evropom. Godine 1559. u Kopenhagenu je upoznao norvešku plenkinju, Annu Rustung, kćerku norveškog admirala Christoffera Trondsena Rustunga. Par se zaručio i napustio Norvešku. U Flandriji je Hepburn ostao bez novca, te se Anna vratila u Dansku i prodala sve što je posjedovala. Hepburn je u Flandriji upoznao Mariju I i njenog supruga, kralja Franju II Francuskog. Francuski kralj je ubrzo umro i njegova udovica se vratila u svoju domovinu u pratnji Hepburna, dok je Anna Rustung ostala u Danskoj.

U Škotskoj je Bothwell bio u stalnom sukobu sa ostalim plemićima, što je ljutilo kraljicu. Godine 1562. Marija I je naredila da ga zatvore, ali je pobjegao iz zatvora kasnije te godine dok je Marija bila odsutna iz Edinburgha.

U februaru 1566. godine Hepburn je oženio Jean Gordon, kćerku 4. grofa od Huntleya. Do proljeća Jean se smrtno razboljela i njihov brak završio je razvodom jedva godinu dana kasnije.

Brak sa kraljicom[uredi | uredi izvor]

Dana 7. maja 1567. godine, tri mjeseca nakon smrti Henrika Stuarta, drugog supruga Marije I, Hepburn je optužen za njegovo ubistvo. Za Hepburna se generalno vjeruje da je odgovoran za smrt Henrika Stuarta, ali je oslobođen krivnje nakon kratkog suđenja. Marija I je pokušavala zadobiti podršku plemstva, kojeg je Hepburn već uvjerio da potpišu sporazum prema kojem je ona dužna vjenčati se sa njim. Ceremonija vjenčanja je bila protestantska, kako je i sam Hepburn bio protestant, a održana je 15. maja u palači Holyrood.

Škotsko plemstvo se opet pobunilo i diglo oružanu pobunu protiv Marije i Hepburna. Marijina vojska se suočila sa pobunjenicima 15. juna, ali sukoba nije bilo jer je Marija odlučila predati se pobunjenicima. Lordovi su je odveli u tvrđavu na ostrvu jezera Leven. Dana 24. jula 1567. godine, Marija je bila prisiljena abdicirati u korist svog jednogodišnjeg sina, a regentska vlast nad Škotskom povjerena je Marijinom polubratu Jamesu.

Smrt u egzilu[uredi | uredi izvor]

Bothwell je pobjegao i sklonio se u Skandinaviju, gdje je pokušavao skupiti vojsku za vraćanje Marije na tron. Međutim, Anna Rustung ga je pronašla i zajedno sa svojom moćnom porodicom podigla tužbu protiv njega, optužujući ga za napuštanje i odbijanje povratka miraza. U međuvremenu je danski kralj saznao da je engleska kraljica, Elizabeta I, izdala potjeru za Bothwellom zbog njegovog učešća u ubistvu Henrika Stuarta, koji je bio njen podanik, ali mu je dozvolio da ostane.

Bothwell je umro u Danskoj 14. aprila 1578. godine.