Jammu i Kashmir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jammu and Kashmir in India (de-facto) (disputed hatched).svg

Jammu i Kashmir (engleski: Jammu and Kashmir) O ovoj datoteci izgovor  (IPA: /dʒəmmuː ənd kəʃmiːr/, kašmirski:ज्वम त॒ कॅशीर جۄم تٕہ کٔشِیر, hindi:जम्मू और कश्मीर, urdu:مقبوضہ کشمیر) (često skraćen na Kašmir) je najsjevernija država Indije, čiji se najveći dio nalazi u himalajskim planinama. Jammu i Kashmir dijeli granicu s Himachal Pradeshom na jugu, Pakistanom na zapadu i NR Kinom na sjeveru i istoku.

Jammu i Kashmir se sastoji od tri jedinice: Jammu, Doline Kashmira i Ladakha. Srinagar je ljetni, a Jammu zimski glavni grad. Dolina Kashmira, isto tako poznata kao Kashmirska Dolina, je poznata po brojnim planinskim pejzažima. Poznat kao "Grad hramova", Jammu privlači desetine hiljada turista, isto kao i hinduističkih i muslimanskih hodočasnika svake godine. Ladakh, također poznat kao "Mali Tibet", je poznat po ljepoti svojih planina i budističkoj kulturi koja je ustanovljena još u 2. vijeku. Iako većina stanovništva ispovijeda islam, Jammu i Kashmir imaju velike i snažne zajednice hindusa, budista i sika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]