Jan van Eyck

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jan van Eyck
Portrait of a Man in a Turban (Jan van Eyck) with frame.jpg
Čovjek s crvenim turbanom (Autoportret), 1433., tempera i ulje na drvu, 33,3 x 25,8 cm, Nacionalna galerija u Londonu.
Rođenje 1390
Maastricht, Holandija
Smrt 9. juli 1441
Brugge, Belgija
Period Renesansa
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Djela Portret Arnolfinijevih
Gentski oltar
Utjecali Robert Campin, Braća Limbourg

Jan van Eyck ili Johannes de Eyck (rođen prije ili oko 1395 - umro 9. Jula 1441. godine) bio je flamanski slikar aktivan u gradu Brugesu i smatran jednim od najboljih sjevernoevropskih slikara XV vijeka.

S bratom Hubertom oslikao čuveni gentski oltar. Zapravo Hubert je započeo ovo djelo, ali ga je 1432. završio njegov brat Jan, 10 godina nakon Hubertove smrti.

Postoji česta zabluda, koja datira od XVI vijeka i biografa Giorgio Vasarija da je Jan van Eyck izumio uljanu tehniku. Uljana tehnika oslikavanja drvenih statua i drugih objekata je daleko starija,i Theophilus jasno daje upustva za slikanje bazirano na ulju, napisano 1125. Istina je doduše da su van Eyck braća bili jedni od najranijih holandskih slikara koji su koristili vrlo detaljno slikanje na pločama, i postigli su nove i nevjerovatne efekte kroz korištenje uglačavanja i ostalih tehnika.

Zbog njegove vještine, on je tradicionalno poznat kao "otac uljane tehnike".

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]