Tempera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Madona sa djetetom, Sandro Botticelli, tempera na drvetu, 1490-1500
Madona na prijestolju, Duccio, tempera na drvetu, 1284

Tempera (lat. temperare mješati) slikarska tehnika kod koje se boja u prahu razrijedi otopinom ljepila, a zatim se dodaju vezivna sredstva (žumanjak, arapska guma, ocat i dr.). Tako dobijeni pigmenti razrijeđuju se sa vodom. Temperom se može slikati na raznim podlogama: na drvetu, papiru, platnu, staklu, zidu i dr.

Glavne karakteristike tempere su: gustoća i neprozirnost. Sjaj se postiže lakiranjem, jer je sama boja suha. Boje se nanose u tankom sloju jer se inače ljušte i pucaju.

Slikanje temperom vrlo je staro; poznavali su ga već Egipćani (portreti mumija), a Grci su se uz enkaustiku služili i temperom. Istom tehnikom slikane su bizantijske ikone i ploče ikonostasa. U vrijeme renesanse ova je tehnika dostigla vrhunac, tokom vremena zamjenjuju je uljane boje koja pružaju veće mogućnosti nijansiranja.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]