Jean-François Millet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jean-François Millet
Rođenje4. oktobar 1814
Francuska Gruchy, Gréville-Hague, Normandija
Smrt20. januar 1875
Francuska Barbizon, Francuska
NacionalnostFrancuz
Periodrealizam
Vrsta umjetnostislikarstvo
DjelaAngelus
Sijač
Skupljačice klasja
UtjecaoGustave Courbet Vincent van Gogh

Jean-François Millet (Gruchy, 4. oktobar 1814. - Barbizon, 20. januar 1875.) je bio francuski slikar i grafičar, jedan od najzačajnijih predstavnika realizma i Barbizonske škole.

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Jean-François Millet rođen je u selu Gruchy, Gréville-Hague (Normandija). 1833. godine uči u ateljeu slikara portreta Paula Delarochea. Dvije godine poslije preselio se u Pariz gdje upoznaje buduće članove Barbizonske škole Constant Troyona, Narcisse Diaz, Charles Jacque i Théodora Rousseau, kao i Honoré Daumiera i Alfred Sensiera.

1849. godine povukao se u Barbizon gdje su nastale mnoge njegove slike. Dok su u njegovim ranim radovima zastupljene su mitološke, žanr-scene i portreti, pod uticajem realizma i Honoré Daumiera u pejzažno slikarstvo barbizonske škole unosio ljudske likove i naglašavao melankoličnost seoskog života. Prednost je davao prigušenim tamnim i sivim tonovima, na njenogim slikama pretežno vlada melanholično raspoloženje. Na slikama velikog formata stavljao je seljake u prednji plan, u izdvojenim skupinama. To su melankolični, sumorni likovi smekšani večernjim svjetlom, zaokupljeni samima sobom, bez drame ili simbolizma.

Millet je imao veliki uticaj na Vincenta van Gogha. Vincent više puta spominje Milleta i njegova djela u svojim pismima bratu Theu.

1857. godine nastaje jedna od njegovih najpoznatijih slika Skupljačice klasja. Slika prikazuje tri žene koje skupljaju zrna pšenice nakon žetve. Iako je na svojim slikama prikazivao težak rad seljaka na njima nema nikakve socijalne kritike.

Angelus, 1857.-59., ulje na platnu, 53,3 × 66 cm, Muzej d'Orsay, Pariz

Slika Angelus ili Molitva u polju je često reproducirana u 19. i 20. vijeku. Salvador Dalí je bio fasciniran slikom, u svojoj analizi O tragičnom mitu Angelus iznosi tvrdnje da je na slici predstavljen pokop djeteta nad kojim se mole roditelji. X-ray analize na platnu su potvrdile njegove sumnje, na slici se ocrtava geometrijski oblik koji podsjeća na lijes. Međutim, nejasno je da li oblik u stvari predstavlja lijes i da li je Millet promijenio svoju ideju o duhovnom miru tokom slikanja.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]