Jean-François Millet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jean-François Millet
Jean-FrancoisMillet(Nadar).jpg
Rođenje 4. oktobar 1814
Flag of France.svg Gruchy, Gréville-Hague, Normandija
Smrt 20. januar 1875
Flag of France.svg Barbizon, Francuska
Nacionalnost Francuz
Period realizam
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Djela Angelus
Sijač
Skupljačice klasja
Utjecao Gustave Courbet Vincent van Gogh

Jean-François Millet (Gruchy, 4. oktobar 1814. - Barbizon, 20. januar 1875.) je bio francuski slikar i grafičar, jedan od najzačajnijih predstavnika realizma i Barbizonske škole.

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Jean-François Millet rođen je u selu Gruchy, Gréville-Hague (Normandija). 1833. godine uči u ateljeu slikara portreta Paula Delarochea. Dvije godine poslije preselio se u Pariz gdje upoznaje buduće članove Barbizonske škole Constant Troyona, Narcisse Diaz, Charles Jacque i Théodora Rousseau, kao i Honoré Daumiera i Alfred Sensiera.

1849. godine povukao se u Barbizon gdje su nastale mnoge njegove slike. Dok su u njegovim ranim radovima zastupljene su mitološke, žanr-scene i portreti, pod uticajem realizma i Honoré Daumiera u pejzažno slikarstvo barbizonske škole unosio ljudske likove i naglašavao melankoličnost seoskog života. Prednost je davao prigušenim tamnim i sivim tonovima, na njenogim slikama pretežno vlada melanholično raspoloženje. Na slikama velikog formata stavljao je seljake u prednji plan, u izdvojenim skupinama. To su melankolični, sumorni likovi smekšani večernjim svjetlom, zaokupljeni samima sobom, bez drame ili simbolizma.

Millet je imao veliki uticaj na Vincenta van Gogha. Vincent više puta spominje Milleta i njegova djela u svojim pismima bratu Theu.

1857. godine nastaje jedna od njegovih najpoznatijih slika Skupljačice klasja. Slika prikazuje tri žene koje skupljaju zrna pšenice nakon žetve. Iako je na svojim slikama prikazivao težak rad seljaka na njima nema nikakve socijalne kritike.

Angelus, 1857.-59., ulje na platnu, 53,3 × 66 cm, Muzej d'Orsay, Pariz

Slika Angelus ili Molitva u polju je često reproducirana u 19. i 20. vijeku. Salvador Dalí je bio fasciniran slikom, u svojoj analizi O tragičnom mitu Angelus iznosi tvrdnje da je na slici predstavljen pokop djeteta nad kojim se mole roditelji. X-ray analize na platnu su potvrdile njegove sumnje, na slici se ocrtava geometrijski oblik koji podsjeća na lijes. Međutim, nejasno je da li oblik u stvari predstavlja lijes i da li je Millet promjenio svoju ideju o duhovnom miru tokom slikanja.


Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]