Honoré Daumier

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Honoré Daumier
Honoré Daumier (fotografija Nadara)
Rođenje26. februar 1808
Francuska Marseille, Francuska
Smrt10. februar 1879
Francuska Valmondois, Francuska
NacionalnostFrancuz
PeriodRealizam
Vrsta umjetnostiSlikarstvo, skulptura, grafika
DjelaVagon treće klase

Honoré Daumier (Marseille, 26. februar 1808. – Valmondois, 10. februar 1879.) je bio francuski slikar, skulptor, grafičar i karikaturista, jedan od glavnih predstavnika realizma. Njegovi mnogobrojni radovi daju satiričan uvid u društveni i politički život u Francuskoj u 19. vijeku.

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Daumier je rođen u Marseillesu kao sin Jean-Baptistea Louisa Daumiear i Cécile Catherine Philippe. Većinu života proveo je u Parizu. Prve lekcije iz crtanja uzima 1822. godine od svjetski poznatog slikara i arheologa Aleksandra Lenoara.

1829. godine objavljuje prve litografije i počinje raditi za satirične novine La Caricature i Le Charivari. 1831. godine osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog karikature koja prikazuje kralja Luja Filipa kao Gargantuu. Pozitivna strana ovog incidenta bila je slava koju je stekao Daumier. Njegov slučaj u kojem država sankcioniše rad umjetnika je jedan od najpoznatijih primjera u historiji.

Daumier je izdao brojne cikluse litografije: Sloboda štampe, Ministri kao đepari, Suci koji pomažu krvnike.

Kao slikar Daumier je jedan od pionira realizma. Doživio je uspjeh pred smrt, kada je trgovac umjetninama Paul Durand-Ruel prikupio njegove radove za izložbu pod nazivom "Michelangelo karikatura". Uprkos njegovoj popularnosti Daumier se našao u finansijskim teškoćama pred kraj života. Od 1873. počinje da gubi vid što mu je onemogučilo daljni rad. U vrijeme izložbe, Daumier je bio slijep i živi u kući, koju mu je ustupio dugogodišnji prijatelj Corot.

U dugoj karijeri Daumier je ostavio oko 4000 litografija, 300 slika, 800 crteža, 1000 drvoreza, 50 skulptura. Danas se njegova djela nalaze u vodećim muzejima svijeta, uključujući Louvre, Metropolitan i Rijksmuseum u Amsterdamu.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]