Jean Baptiste Siméon Chardin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jean Baptiste Siméon Chardin
Jean Baptiste Siméon Chardin,
autoportret s naočalama
Rođenje (1699-11-02) 2. novembar 1699.
Pariz, Francuska
Smrt6. decembar 1779(1779-12-06) (80 godina)
Pariz, Francuska

Jean Baptiste Siméon Chardin (Pariz, 2. novembar 1699. - Pariz, 6. decembar 1779.), francuski slikar, jedan od najvećih slikara cvijeća, voća i karakternih figura.

Stil[uredi | uredi izvor]

Chardin je opsjednutošću velikim historijskim prizorima i veličanstvenim portretima već unaprijed bio obilježen kao slikar drugog reda. Međutim, ubrzo je tu klasifikaciju pretvorio u vlastitu prednost postavši veoma popularan u građanskom staležu.

Već samim odabirom tema, genre-scena, mrtve prirode i portreta bitno se suprotstavlja pomodnoj maniri aristokrata kasnog baroka i rokokoa slikajući domaćinske, građanske intimne interijere sa likovima u zatvorenim i tamnim prostorima ili mnogobrojne mrtve prirode sa najraznolikijim bogatstvom sadržaja: od Lule i vrčeva do Bakrenog kotla, Kolača ili pak Raže i Zeca. Odslikati psihički izraz modela bio je jedan od osnovnih zahtjeva realističkog Chardinovog portreta, najčešće dijela neke komorne scene ili prikaza u interijeru. Upravo intimnost tih kompozicija je osnovna odlika Chardinovog slikarstva.

Jednostavnost svakodnevnice dovedena do monumentalnosti Chardina je dovela do velike popularnosti još za života, a u historiji evropske likovne umjetnosti osigurala mu mjesto slikara građanskog sloja i malih, običnih ljudi. Uloga tog velikog slikara u historiji slikarstva mnogo je veća i važnija nego li se to na prvi pogled može činiti. Do smrti, 6. decembra 1779., Jean Baptiste Simeon Chardin postao je jedan od onih velikih umjetnika čija je snaga djela zadirala i izvan područja umjetnosti i slikarstva i upozoravala na rastuću snagu buržoazije i jačanje njenog duha što će već nepuno desetljeće poslije, upravo u samom Parizu, veličanstveno i dramatično stupiti na svjetsku historijsku pozornicu.