Jezerska zlatovčica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Jezerska zlatovčica
Arctic Char.jpg
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Klasa Actinopterygii
Potklasa Neopterygii
Infraklasa Teleostei
Nadred Ostariophysi
Red Siluriformes
Porodica Salmonidae
Rod Salvelinus
Vrsta Salvelinus alpinus

Opis i građa[uredi | uredi izvor]

Jezerska zlatovčica ima vrlo sitne krljušti, koje čvrsto naliježu na tijelo pa ih je stoga teško i uočiti, a još teže skinuti. Prvi zrakovi u grudnim, trbušnim perajama, kao i u podrepnom peraju su bijele boje. Leđa su zelenkasto-crne boje, bokovi tijela srebrnkasti a trbuh je bijel. U periodu mrijesta, boja tijela se donekle mijenja. Na tijelu postoje retko raspoređene krupne rozikaste pjege. Jedinke ove vrste mogu da narastu i do 75 cm i dostignu težinu do 10kg, ali su obično manje od pola metra.

Navike, staništa, rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Jezerska zlatovčica živi u moru, a u periodu mrijesta migrira u slatke vode. Međutim, postoje i nemigratorne, slatkovodne forme ove ribe, kao one koje su naseljene u Bohinjskom i Velikom Plivskom jezeru. Ona je tipični stanovnik hladnih i kiseonikom bogatih voda. Jezerska zlatovčica je veoma značajna i interesantna za sportski ribolov. Mlađ ove vrste se uzgaja i u Bosni i Hercegovini i pušta u jezera i vodene akumulacije u kojima su povoljni uslovi za njen život.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Jezerska zlatovčica polno sazrijeva u starosti od 3 do 5 godina. Mrijesti se na pjeskovitom i šljunkovitom dnu jezera, od oktobra do januara. Prilazi uz obalu gde polaže 3 000 do 6000 jajašaca ikre, koja u dijametru imaju oko 5 mm. Razvoj embriona u jajnim opnama traje 65 do 72 dana. Mlađ se u početku hrani planktonom, a ubrzo prelazi na insekte i sitnu ribu kao glavne dijelove ishrane.