Joruba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Joruba
Soyinka, Wole (1934).jpg
Hakeemsigningautocropped.jpg
Tiwa Savage's studio portrait.jpg
Sade Adu 1.jpg
Fela Kuti.jpg
Olusegun Obasanjo DD-SC-07-14396-cropped.jpg
Seal 2012.jpg
Bishop Samuel Ajayi Crowther.png
Jarome Iginla 2013-04-26.JPG
Pastor E A Adeboye 2.jpg
Wizkid at Iyanya's album launch concert, 2013.jpg
Walle Georgetown.JPG
Adewale Akinnuoye-Agbaje Thor 2 cropped.png
David Oyelowo Photo Taken By Tyler Boye.jpg

Yorùbá ili Joruba je naziv za najveću etničku grupu u Nigeriji. Jorube sačinjavaju cca. 21% ukupnog stanovništva Nigerije i broje više od 30 miliona pripadnika širom Zapadne Afrike. Na sjeverozapadu graniče s narodima Nupe i Borgu, naroidma Esan i Edo na jugoistoku, Igalama i ostalim srodnim grupama na sjeveroistoku, Egunima, Fonima i drugim Gbe-jezičkim narodima na jugozapadu. Dok većina Joruba živi na jugozapadu Nigerije, postoje značajne Joruba zajednice u Beninu, Togou, Sijera Leoneu, Kubi i Brazilu.

Jorube su glavna etnička skupina u državama Ekiti, Lagos, Ogun, Ondo, Osun i Oyo; također čine veliki dio stanovništva u Beninu.

Jorube su jedan najurbaniziranijih naroda u subsaharskoj Africi, koji je prve gradove sagradio još oko 500. godine. Stekli su veliko bogatstvo baveći se trgovinom, te razvili složene sisteme vladavine. Po vjeri uglavnom muslimani 50%, hrišćani 40%, i ostali 10%, u 19. vijeku su potisnuti na jug od strane Sokoto halifata od njih su neki primili islam, među njih prodrlo je i kršćanstvo od strane evropskih kolonizatora .

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]