Julije Klović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
El Greco, Portret Julija Klovića, detalj.

Julije Klović (italijanski: Giorgio Giulio Clovio - Croata), (Grižane, Hrvatska u Personalnoj Uniji s Mađarskom, 1498. - Rim Papinska Država, 5. januar 1578.) bio je slikar minijaturista, koji je uglavnom bio aktivan u renesansnoj Italiji. Smatra se najvećim umjetnikom iluminacije u vrijeme italijanske visoke renesanse i vjerovatno posljednjim značajnim umjetnikom u dugoj tradiciji iluminiranih rukopisa, prije nekih modernih preporoda.[1]

Slikar minijaturista zvan i "Michelangelo minijature". S osamnaest godina odlazi u Veneciju gdje uči slikarstvo od Raffaellovog učenika. Odlazi poslom u Mađarsku, vraća se u Italiju, u Mantovi postaje svećenik i živi u samostanu pored Padove. Napušta redovništvo i radi širom Italije: Peruga, Rim, Firenca, Parma, Piacenza.

Bio je u dodiru s Michelangelom, Vasarijem, Bruegelom, Colonnom kao i s El Grecom koji je izradio i dva Klovićeva portreta (vidi na dnu).

Minijature i iluminacije rukopisa čuvaju se širom svijeta: Beatissimae Mariae Virginis Officium (London), Stanze di Eurialo d'Ascoli (Beč), Časoslov Farnese ili Officium Virginis (New York), od kojih je ovaj posljednji remek djelo minijature svjetskih razmjera.

Djela[uredi | uredi izvor]

Klovićeva minijatura
El Greco, Giulio Clovio, oko 1571-1572. godine, 58 x 86 cm,
Museo e Gallerie Nazionali di Capodimonte, Napulj

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ John Van Antwerp Fine, When ethnicity did not matter in the Balkans: a study of identity in pre-nationalist Croatia, Dalmatia, and Slavonia in the medieval and early-modern periods, University of Michigan Press, 2006, p 195 Google Books

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]