Parma

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Parma
Palazzo del Governatore, Parma
Palazzo del Governatore, Parma
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Država Italija Italija
Regija Emilia-Romagna
Površina
 • Ukupno 260,77 km2
Nadmorska visina 55 m
Stanovništvo (2010)
 • Ukupno 186.546
Poštanski broj 43100
Pozivni broj 0521
Veb-sajt www.comune.parma.it

Parma je grad u italijanskoj regiji Emilia-Romagna poznat po svojoj šunki, siru, arhitekturi i lijepom prirodnom krajoliku. Sjedište je poznatog univerziteta Università degli Studi di Parma (UNIPR), jednog od najstarijih na svijetu. Grad je podijeljen na dva dijela istoimenom rječicom Parma. Etrursko ime grada je adaptirano od strane Rimljana da bi asociralo na okrugli parma štit.

Parma je i upravno sjedište istoimene pokrajine, kao i biskupijsko sjedište.

Historija[uredi | uredi izvor]

Katedrala i batisterij iz Parme

Grad su osnovali Rimljani u 2. vijeku p. n. e. Važno je prometno i trgovačko središte. Nakon ostrogotskih razaranja u 4. vijeku naselje je obnovljeno u srednjem vijeku. Bio je poprište sukoba između Svetog Rimskog Carstva i Pape u 14. vijeku, pa je često mijenjao vladare. Papa Pavao III. 1545. godine proglasio je Parmu dijelom Vojvodstva Parme i Piacenze. Nakon razdoblja habsburške vlasti, krajem 18. vijeka grad dolazi pod vlast Francuza, da bi se već 1815. godine vratio pod austrijsku vlast. Godine 1861. Parma je priključena novoosnovanoj Kraljevini Italiji. Danas je Parma važno cestovno i željezničko čvorište na pravcu između Milana i Bologne. Ima razvijenu prehrambenu i farmaceutsku industriju, metalurgiju, proizvodnju stakla i mašina, a najpoznatiji proizvod je sir parmezan.

Znamenite ličnosti[uredi | uredi izvor]

Slikari i kipari[uredi | uredi izvor]

Detalj Correggiove freske iz Camera di San Paolo.

Ostali[uredi | uredi izvor]

Privreda[uredi | uredi izvor]

Parma je poznata po svojim prehrambenim proizvodima: po siru parmezanu (Parmigiano Reggiano), koji se proizvodi po cijeloj pokrajini Reggio Emilia, i po svom pršutu (Prosciutto di Parma). Zbog velike tradicije u proizvodnji i plasmanu prehrambenih proizvoda, 2004. Parma je izabrana za sjedište Evropske agencije za sigurnost prehrambenih proizvoda (European Food Safety Authority, EFSA).

Parma je sjedište dviju snažnih multinacionalnih prehrambenih kompanija: Barille (tjestenina) i Parmalata (mljekarska industrija).

Prijateljski gradovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Parma koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.