Kad zapuše bakijaš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kad zapuše bakijaš
Kad zapuše bakijaš.jpg
Autor Selma Fazlić
Država Bosna i Hercegovina
Jezik bosanski
Vrsta djela zbirka pjesama i kratkih priča
Izdavač Međunarodni centar za mir, Sarajevo (drugo izdanje)
Datum izdanja 2002. (prvo izdanje)
ISBN broj ISBN 9958-48-044-1 (drugo izdanje)

Kad zapuše bakijaš je zbirka pjesama i kratkih priča bosanskohercegovačke književnice Selme Fazlić. Zbirka sadrži 22 pjesme i 12 priča. Cjelokupan prihod od prodaje prvog izdanja poklonila je Pedijatrijskom odjeljenju UKC Koševo, za liječenje djece oboljele od leukemije. Prvo izdanje iz 2002. prodano je u 500 primjeraka.

O autoru[uredi | uredi izvor]

Selma Fazlić

Radnja[uredi | uredi izvor]

Zastupljene teme su rat i ljubav, kao ono što trajeno obilježava život ove mlade spisateljice. Sam naziv zbirke da naslutiti njen stav prema prošlosti, jer bakijaš - vjetar koji puše sa mezarja Bakije više Sarajeva, uvijek nam je "za petama", prošlost se ne da zaboraviti. I ne smije.

Drugi o djelu[uredi | uredi izvor]

Zlatko Topčić u predgovoru prvom izdanju zbirke između ostalog kaže:

"Kao čovjek koji je, sticajem okolnosti, i po logici posla, posljednjih nekoliko godina bio u prilici da se upozna sa brojnim rukopisima mladih autora, nakon čitanja ove, obimom skromne, zbirke Selme Fazlić, našao sam se u onoj, nažalost, rijetkoj ali sretnoj poziciji da takav trud bude nagrađen radošću prepoznavanja i otkrića jednog književnog dara. Prava književna šansa mlade autorke nalazi se – za mene je to sasvim izvjesno – u prozi. Iako pisana u tradicionalističkom maniru, i po prepoznatljivim uzorima, ta proza - iz koje naprosto " bljesnu" izvanredne rečenice - mnogo bolje funkcionirajući na nivou detalja nego na nivou cjeline, ipak ukazuje na nepatvoreno prirodan spisateljski poriv."


Books-aj.svg aj ashton 01.svg Nedovršeni članak Kad zapuše bakijaš koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.