Kad zapuše bakijaš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kad zapuše bakijaš
AutorSelma Fazlić
DržavaBosna i Hercegovina
Jezikbosanski
Vrsta djelazbirka pjesama i kratkih priča
IzdavačMeđunarodni centar za mir, Sarajevo (drugo izdanje)
Datum izdanja2002. (prvo izdanje)
ISBN brojISBN 9958-48-044-1 (drugo izdanje)

Kad zapuše bakijaš je zbirka pjesama i kratkih priča bosanskohercegovačke književnice Selme Fazlić. Zbirka sadrži 22 pjesme i 12 priča. Cjelokupan prihod od prodaje prvog izdanja poklonila je Pedijatrijskom odjeljenju UKC Koševo, za liječenje djece oboljele od leukemije. Prvo izdanje iz 2002. prodano je u 500 primjeraka.

O autoru[uredi | uredi izvor]

Selma Fazlić

Radnja[uredi | uredi izvor]

Zastupljene teme su rat i ljubav, kao ono što trajeno obilježava život ove mlade spisateljice. Sam naziv zbirke da naslutiti njen stav prema prošlosti, jer bakijaš - vjetar koji puše sa mezarja Bakije više Sarajeva, uvijek nam je "za petama", prošlost se ne da zaboraviti. I ne smije.

Drugi o djelu[uredi | uredi izvor]

Zlatko Topčić u predgovoru prvom izdanju zbirke između ostalog kaže:

"Kao čovjek koji je, sticajem okolnosti, i po logici posla, posljednjih nekoliko godina bio u prilici da se upozna sa brojnim rukopisima mladih autora, nakon čitanja ove, obimom skromne, zbirke Selme Fazlić, našao sam se u onoj, nažalost, rijetkoj ali sretnoj poziciji da takav trud bude nagrađen radošću prepoznavanja i otkrića jednog književnog dara. Prava književna šansa mlade autorke nalazi se – za mene je to sasvim izvjesno – u prozi. Iako pisana u tradicionalističkom maniru, i po prepoznatljivim uzorima, ta proza - iz koje naprosto " bljesnu" izvanredne rečenice - mnogo bolje funkcionirajući na nivou detalja nego na nivou cjeline, ipak ukazuje na nepatvoreno prirodan spisateljski poriv."


Nedovršeni članak Kad zapuše bakijaš koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.