Kajtbejova citadela

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kajtbejova citadela
(ar) قلعة قايتباي
Map
VrstaTvrđava
Grad/naseljeAleksandrija
DržavaEgipat
Nazvano posultanu Kajtbeju
Početak izgradnje1477.
Renovirano1805.
Demolirano1882. (teško oštećen za vrijeme Orabijeve pobune)
Visina
Visina17
Arhitektonskimemlučka arhitektura

Kajtbejova citadela je obrambena tvrđava iz 15. vijeka, smještena na obali Sredozemnog mora, u Aleksandriji, u Egiptu. Izgrađena je 1477. godine (882. godine po Hidžri) po nalogu sultana Kajtbeja. Citadela se nalazi na istočnoj strani sjevernog vrha ostrva Faros, na ulazu u aleksandrijsku luku.[1][2][3]

Historija[uredi | uredi izvor]

Kajtbejova citadela u Aleksandriji smatra se jednom od najvažnijih obrambenih uporišta, ne samo u Egiptu, već i duž obale Sredozemnog mora. Činila je važan dio fortifikacijskog sistema Aleksandrije i njene okoline tokom 15. vijeka.[4][5][6]

Svjetionik u Aleksandriji[uredi | uredi izvor]

Pogled na bočnu strane Kajtbejove citadele

Citadel se nalazi na ulazu u aleksandrijsku luku, na istočnoj tački ostrva Faros. Podignuta je tačno na mjestu čuvenog aleksandrijskog svjetionika, koji je bio jedno od sedam čuda drevnog svijeta. Svjetionik je nastavio funkcionirati do vremena arapskog osvajanja, tada se dogodilo nekoliko katastrofa i oblik svjetionika je u određenoj mjeri promijenjen, ali je svjetionik i dalje bio u funkciji. Obnova je započela u periodu Ahmeda Ibn Tuluna (osnivača Tulanidske dinastije) oko 880. godine. Tokom 11. vijeka dogodio se potres koji je oštetio osmerokutni dio. Donji dio svjetionika je opstao ali je mogao poslužiti samo kao kula, a na vrhu je izgrađena mala džamija. U 14. vijeku dogodio se vrlo razorni potres i cijeli građevina je potpuno uništena.

Fortifikacija iz 15. vijeka[uredi | uredi izvor]

Oko 1480. godine, memlučki sultan Kajtbej utvrdio je to mjesto kao dio svojih obalnih obrambenih građevina u borbi protiv Turaka, koji su u to vrijeme prijetili Egiptu. Izgradio je tvrđavu i unutar nje džamiju. Citadela je vršila prvobitnu funkciju tokom većeg dijela razdoblja Memluka, osmanlijskog perioda i modernog razdoblja, ali nakon britanskog bombardiranja Aleksandrije 1882. godine tokom Anglo-egipatskih ratova, prestala je biti središtu pažnje. Zanemarivana je sve do 20. vijeka, kada ga je nekoliko puta obnavljana podrškom Egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete.

Obnova tokom 20. vijeka[uredi | uredi izvor]

Citadela je ostala van pažnje egipatskog društva sve do 1904. kada je Ministarstvo obrane obnovilo gornje spratove. Kralj Faruk htio je Citadelu pretvoriti u kraljevsku kuću za odmor, pa je naredio brzu obnovu iste.

Nakon revolucije iz 1952. godine, egipatske mornaričke trupe su zgradu pretvorile u Pomorski muzej. Najobimniji restauratorski radovi datiraju iz 1984. godine, kada je egipatska Organizacija za antikvitete napravila ambiciozne planove za obnovu tvrđave.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Citadel of Qaitbay". plus.google.com. Pristupljeno 9. 6. 2020.
  2. ^ "Fort Qaitbey". tripadvisor.com. Pristupljeno 9. 6. 2020.
  3. ^ "Alexandria's Fort, Qaitbay Citadel's Amazing View". egyptolution.com. Arhivirano s originala, 20. 2. 2014. Pristupljeno 9. 6. 2020.
  4. ^ "The Citadel of Qaitbay". abuqir.com. Arhivirano s originala, 21. 11. 2015. Pristupljeno 9. 6. 2020.
  5. ^ "CITADEL OF QAITBAY". ehabweb.net. Pristupljeno 9. 6. 2020.
  6. ^ "The Qaitbay Citadel In Alexandria". completegypt.com. Arhivirano s originala, 26. 9. 2013. Pristupljeno 9. 6. 2020.