Kalij-nitrit

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kalij-nitrit
K+ Nitrition.pngPotassium nitrite KNO2.jpg
Općenito
Hemijski spojKalij-nitrit
Druga imenaE 249
Molekularna formulaKNO2
CAS registarski broj7758-09-0
Kratki opisžuto-bijela čvrsta tvar
Osobine1
Molarna masa85,01 g/mol
Agregatno stanječvrsto
Gustoća1,92 g/cm3
Tačka topljenja441 °C[1]
Tačka ključanjaraspada se[1]
Rastvorljivost2810 g/100 ml vode (20 °C)
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Kalij-nitrit je so kalija i nitritne kiseline (HNO2). Hemijska formula mu je KNO2.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Kalij-nitrit gradi bezbojne ili žućkaste, veoma higroskopne kristale, koji se veoma dobro rastvaraju u vodi. Rastvor kalij-nitrata reagira alkalno. Kristali se raspadaju na temperaturama višim od 360 °C. U mnogim stvarima ponaša se slično natrij-nitritu, burno reagira s metalima, poput aluminija (pogotovo u vidu metalnog praha), kao i s amonijevim spojevima, cijanidima i mnogim organskim spojevima. Jak je oksidans. Stajanjem na zraku polahko oksidira u kalij-nitrat KNO3.

Proizvodnja[uredi | uredi izvor]

U prirodi se javlja kao prijelazna faza u ciklusu dušika – podjednako pri nitrifikaciji i denitrifikaciji. U industriji se dobija uvođenjem dušikovih oksida u rastvor kalij-hidroksida.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Može se upotrebljavati kao dodatak namirnicama (konzervans), zajedno s natrij-hloridom i natrij-nitritom. Oznaka mu je E249. Dodavanjem u mesne prerađevine gradi nitrosomioglobin te omogućuje održavanje svježe i svijetle boje mesa.

Reference[uredi | uredi izvor]