Kanconijer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
1470

Kanconijer (Ili Canzoniere što bi značilo zbirka pjesama) je poetska kolekcija italijanskog pisca, kao i dnevnik intimne ljubavi Frančeska Petrarke

Iako je većina Petrarkinih djela bila na latinskom ova zbirka je napisana na maternjem jeziku. Od 366 pjesama (317 soneta, 29 kancona, 9 sestina, 7 balada i 4 madrigala), najveći dio čine soneti, mada tu ima i kancona, sestina, i madrigala. Glavna tematika je piščeva ljubav prema Lauri, za koju se smatra da ju je sreo 6. aprila 1327. u crkvi St. Clare u Avignonu. Iako su ovo mnogi pobili, natpis na prepisci Virgila sadrži ovu informaciju. Pjesme je pisao u periodu od 40 godina, najranija je napisana oko 1327., a posljednja oko 1368. Raspoređivanje pjesama i njihova transkripcija trajala je sve do piščeve smrti, 1374. Dva dijela koja su podjeljena Laurinom smrti su tradicionalno naznava 'In vita' (U životi) i 'In morte' (u smrti), iako sam Petraka nije napravio takvu podijelu.

Petrarkina djela su postala ono što Spiller naziva 'najveći uticaj na ljubavnu poeziju renesansne evrope sve do 17. vijeka'.