Karoo Array teleskop

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

MeerKat je radio teleskop, čija je gradnja u toku, u oblasti Northern Cape u Južnoafričkoj Republici. Teleskop će se koristiti za istraživanja kosmičkog magnetizma, galaktičke evolucije, najvećih struktura kosmosa, tamne materije i prirode kratkotrajnih (tranzijentnih) radio izvora.

On će također služiti kao tehnoIoška demonstracija za južnoafričko konkurisanje da bude sjedište astronomskog programa Square Kilometer Array.

Dizajn i konstrukcija[uredi | uredi izvor]

Teleskop je zamišljen da se sastoji od 80 12-metarskih (39 ft) paraboličnih antena.

Da bi stekli iskustvo u gradnji interferometrijskih teleskopa, članice programa "Karoo Array Telescope" su konstruisale tzv. "Phased Experimental Demonstrator" (PED) na južnoafričkoj astronomskoj opservatoriji u Cape Town-u, između 2005. and 2007.

Tokom 2007. the 15-metarski "eXperimental Development Model Telescope" (XDM) je napravljen u "Hartebeesthoek Radio Astronomy" opservatoriju, da bi poslužio za pripremna istraživanja u vezi MeerKat-a.

Konstrukcija "KAT-7", prve od sedam antena u Northern Cape-u, je počela u augustu 2009. Od tada je KAT-7 preimenovan u više opisno ime: MeerKAT Precursor Array (MPA). Pet antena je uspravljeno i prva interferometrijska područja su detektovana 3. decembra 2009.

Južnoafrička Republika se takmiči sa Australijom da dobije na svojoj teritoriji projekat astronomski "Square Kilometer Array", za koji se već sada predviđa ulaganje od 20 milijardi dolara.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]