Karta svijeta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Winkelova trostruka projekcija, koju su Goldberg i Gott označili kao najbolju kartografsku projekciju za cjelovit prikaz Zemlje[1], i standardna projekcija za karte svijeta koje izrađuje Nacionalno geografsko društvo

Karta svijeta je geografska karta koja prikazuje površinu Zemlje na ravnoj površini upotrebom jedne od brojnih kartografskih projekcija.

Karte svijeta su često političke ili fizičke. Najvažnija svrha političke karte jeste prikaz teritorijalnih granica, dok su kod fizičke karte to geografska obilježja, poput planina, vrste tla ili upotrebe zemljišta. Geološke karte ne prikazuju samo fizičku površinu već i karakteristike podložnih stijena, rasjednih linija i struktura ispod površine.

Projekcije[uredi | uredi izvor]

Karte koje prikazuju Zemljinu površinu koriste projekciju, tj. način prenošenja (translacije) trodimenzionalne realne površine geoida na dvodimenzionalnu površinu. Vjerovatno najpoznatija kartografska projekcija u izradi karte svijeta je Mercatorova projekcija, prvobitno dizajnirana kao nautička karta.

Piloti u avionima koriste aeronautičke karte zasnovane na Lambertovoj konformnoj konusnoj projekciji, koja se dobija tako da se konus postavi na odsječak Zemlje koji se želi mapirati. Konus presijeca sferu (Zemlju) na jednoj ili dvije paralele koje se odabiru kao standardne linije. To pilotima omogućuje planiranje približne velikokružne (najkraće) rute na ravnoj dvodimenzionalnoj površini papira.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Large-Scale Distortions in Map Projections, 2007, David M. Goldberg i J. Richard Gott III, 2007, V42 N4.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]