Muhamed El-Idrisi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Al-Idrisijeva mapa iz 1154. Jug je na vrhu karte

Abu Abd Allah Muhammad al-Idrisi (arapski: أبو عبد الله محمد بن محمد بن عبد الله بن ادريس الادريسي nazvan eš-Šerif; 1100 – oko 1166) bio je arapski kartograf, geograf i egiptolog koji je živio u Palermu, na Siciliji, na dvoru kralja Rogera II. Rođen je u Ceuti, gradu na sjeveru Afrike, koji se tada nalazio pod kontrolom Almoravidi.

Putovao je po južnoj Evropi, sjevernoj Africi i Maloj Aziji. Godine 11251154 piše djelo o dotad poznatom svijetu pod naslovom Nuzhat al-Mushataq fi ikhtiraq al-afaq (Razonoda onima koji čeznu da obiđu svijet). Djelo je sadržavalo veliku, okrenutu prema jugu mappu mundi koja je bila urezana u srebrnu ploču i poznata kao Tabula Rogeriana te popratnu knjigu nazvanu Geografija. Njegovo djelo poznato je među Arapima pod naslovom Kitab Rudjar (Ruđerova knjiga) dok je njegova karta najbolje kartografsko djelo što su ga dali Arapi.

Al-Idrisi je 1161. izvršio još dvije redakcije tog djela pod neobičnim naslovom Vrtovi čovječanstva i razonoda za dušu, međutim svi su prijepisi toga djela izgubljeni. Skraćena verzija tog izdanja, nazvana Vrtovi sreće (uobičajeno se naziva Mali Idrisi) objavljena je 1192. godine.

Knjiga nije savršen historijski izvor jer se al-Idrisi (kao što je bilo uobičajeno tada i kroz mnoge vijekove) oslanjao na druge izvore za svoje djelo. Na primjer, kada je pisao o Poljskoj izjednačio ju je sa zemljom koja je današnja Češka, jer je pisao o "zemlji koja je okružena planinama".