Jakubi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jakubi
Rođenje
Smrt897. (898)[1][2]
Zanimanjehistoričar i geograf

Jakubi (arapski: اليعقوبي), punog imena Ahmed ibn Abi Jakub ibn Džafar ibn Vahb ibn Vaḍih al-Jakubi, u zapadnom svijetu poznat i kao Ahmed al-Jakubi bio je muslimanski geograf i vjerovatno prvi historičar svjetske kulture u Abasidskom halifatu.[3]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Ne postoji podaci o vremenu rođenja Jakubija ali se zna da je rođen u Bagdadu, u porodici zvaničnika, kao i da je bio praunuk Vadiha, oslobođenika drugog abasidskog halife El-Mensura.

Tokom ranog period svog života, do 873. živio je u Armeniji i Horasanu gdje je služio u službi perzijske dinastije Tahirida. Nakon pada Tahiridske dinastije putovao je različitim dijelovima svijeta, prvo u Indiju a potom i Egipat gdje se nastanio. Tokom dijela života provedenog u Egiptu proputovao je Magribom, odnosno područjem Sjeverne Afrike.[4]

Umro je u Egiptu 284. godine po hidžri odnosno 897. godine.[2]

872. godine popisuje kraljevstva Bilad el-Sudan, uključujući Ganu, Gao i Kraljevstvo Kanem–Bornu.[5]

Djela[uredi | uredi izvor]

Neka od njegovih najpoznatijih djela su:

  • Ta'rikh ibn Wadih (Hronika Vadiha)[4] i
  • Kitab al-Buldan (Knjiga o državama)) - djelo unutar kojeg se nalazi opis Magriba, s cjelovitim prikazom većih gradova i mnogo topografskih i političkih informacija.

Vjerovatno, dok je još boravio u Horasanu, Jakubi je napisao dvotomno djelo Tarih (Historija). Jedno od prvih djela iz arapske literature o svjetskoj historiji. Prvi dio djela započinje historijom biblijskih patrijarha a zatim slijedi opis mnogih važnijih historijskih ličnosti toga doba. Podaci uključuju i podatke o administrativnim podjelama, mineralima, običajima i načinu života stanovništva. Međutim, geografska imena navedena u knjizi nisu uvijek prepoznatljiva. Knjiga sadrži i informacije o historiji Asirije, Egipta, Grčke i drugih antičkih država.

Jakubi se, kao i mnogi drugi arapski autori iz perioda Zlatnog doba islama, zanimao za geografiju. Tako je oko 891. dovršio geografsko djelo Knjiga o državama. Djelo sadrži informacije o rutama, o udaljenostima između regija, o mineralima i njihovoj eksploataciji. Najbolje su opisane Zemlje u gornjem toku Nila.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Muhammad's successor
  2. ^ a b Jakubi u Encyclopædia Britannica
  3. ^ Daly, Okasha El (2005). Egyptology : the missing millennium : ancient Egypt in medieval Arabic writings. London: UCL. str. 166. ISBN 1844720632.
  4. ^ a b  Jedna ili više prethodnih rečenica sadrži tekst publikacije koja je sada u javnom vlasništvuThatcher, Griffithes Wheeler (1911). "Ya'qūbī". u Chisholm, Hugh (ured.). Encyclopædia Britannica. 28 (11. izd.). Cambridge University Press. str. 904.
  5. ^ Levtzion, Nehemia (1973). Ancient Ghana and Mali. New York: Methuen & Co Ltd. str. 3. ISBN 0841904316. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)