Kasarna Zapadni logor u Mostaru

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kasarna Zapadni logor (njemački: Westlager) bila je austro-ugarska kasarna u Mostaru. Nalazi se na padinama Bijelog brijega, sjeverno od rječice Radobolje.

Podignuta je nakon austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Mostar je bio pozadinsko uporište i imao je 19 utvrđenih objekata, najviše u Bosni i Hercegovini. Bio je pojasna utvrda, jedna od četiriju koje je sagradila Austro-Ugarska u Bosni i Hercegovini. Unutrašnju odbrambenu jezgru činile su četiri kasarne nazvane po stranama svijeta.[1] Nakon završetka Drugog svjetskog rata zemljište je nacionalizovano i na njemu je igzrađen spomenik Partizansko groblje. Tokom 1960-ih na mjestu prikupljanja počela je gradnja stadiona Pod Bijelim brijegom[1] koja je dovršena 1971. godine. Na mjestu kasarne 1977. prostore je dobio Univerzitet "Džemal Bijedić". Danas je na mjestu kasarne Univerzitet u Mostaru, Stadion pod Bijelim brijegom na kojem utakmice igra HŠK Zrinjski i zapušteno Partizansko groblje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b CIDOM Manuel Martinović: Austro-ugarske utvrde u Hercegovini; Hercegovina, 1 (26) - 2015., str. 156 (pristupljeno 22. aprila 2019.)