Katarina Vuković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Katarina Vuković je iz bosanske velikaške loze Hrvatinići, druga supruga vojvode Sandalja Hranića Kosače.

Katarina je kćerka ugarsko-hrvatskog bana Vuka Vukčića iz bosanskog plemićkog roda Hrvatinići. Njen stric je čuveni bosanski vojvoda i herceg Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Njena majka je banica Anka, a njena sestra je Jelena, udata za Sandaljevog brata kneza Vuka Hranića.

U brak sa Sandaljem Hranićem Katarina ulazi na proljeće 1405., kada se i njena sestra Jelena udaje za Sandaljevog brata kneza Vuka Hranića. Brak Katarine sa Sandaljem egzistirao je kao rezultat političkih veza između Hrvatinića i Kosača. Katarina, njena majka Anka i Sandalj Hranić čuvali su svoju imovinu u depozitu u Dubrovniku. Brak između Katarine i Sandalja raspao se tokom 1410-1411. kada i dobri odnosi između Hrvatinića i Kosača.