Ketgut

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ketgut

Ketgut (engleski: Catgut) je naziv za vlakno velike čvrstoće napravljeno od crijeva ovaca ili koza, ponekad i od svinja, konja i magaraca.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Duže vrijeme ketgut se koristio za pravljenje žica za harfe, violine, viole i druge žičane instrumente, dok se danas ne koristi u tu svrhu nego se koristi u hirurgiji za šivanje. U hirurgiji prvi put je upotrijebljen u 10. vijeku od strane arapskog naučnika al-Zahrawija, dok u zapadnim zemljama se počeo koristiti tek u 19. vijeku. U to vrijeme je zamijenio svilu koja je uzrokovala upale i krvarenja jer tijelo nije bilo u mogućnosti da je resorbuje. Šavove napravljeni ketgutom organizam vrlo brzo resorbuje, pa se zato najviše koristi u šivanju unutrašnjih organa. Iako danas postoje različite sintetičke alternative konaca, ketgut se i dalje upotrebljava.

Pravljenje[uredi | uredi izvor]

Da bi se napravio ketgut, prvo se crijeva moraju očistiti, osloboditi od masnoća i potopiti neko vrijeme u vodu, nakon čega se uklanja vanjska membrana. Zatim se potapa u alkalnu sodu, ravna i izjednačava debljina, dezinfekuje se parama zapaljenog sumpora i sortira po veličini.