Ketgut

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ketgut

Ketgut (eng. Catgut) je naziv za vlakno velike čvrstoće napravljeno od crijeva ovaca ili koza, ponekad i od svinja, konja i magaraca.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Duže vrijeme ketgut se koristio za pravljenje žica za harfe, violine, viole i druge žičane instrumente, dok se danas ne koristi u tu svrhu nego se koristi u hirurgiji za šivanje. U hirurgiji prvi put je upotrijebljen u 10. vijeku od strane arapskog naučnika al-Zahrawija, dok u zapadnim zemljama se počeo koristiti tek u 19. vijeku. U to vrijeme je zamjenio svilu koja je uzrokovala upale i krvarenja jer tijelo nije bilo u mogućnosti da je resorbuje. Šavove napravljeni ketgutom organizam vrlo brzo resorbuje, pa se zato najviše koristi u šivanju unutrašnjih organa. Iako danas postoje različite sintetičke alternative konaca, ketgut se i dalje upotrebljava.

Pravljenje[uredi | uredi izvor]

Da bi se napravio ketgut, prvo se crijeva moraju očistiti, osloboditi od masnoća i potopiti neko vrijeme u vodu, nakon čega se uklanja vanjska membrana. Zatim se potapa u alkalnu sodu, ravna i izjednačava debljina, dezinfekuje se parama zapaljenog sumpora i sortira po veličini.