Kiril Naumov

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kiril Naumov na Skopskom ljetu 2005.

Kiril Naumov (Skoplje, 8. august 1981 –) poznati je makedonsko-hrvatski violinist.

Rođen je u porodici diplomiranih muzičara (majka Jagoda Treneska Cvetičanin). Muzičko obrazovanje započinje sa 6 godina. Godine 1989. nastavlja školovanje u Osijeku. Violinu je učio kod Pavline Misirkove, Tonija Terzieva, Krunoslava Peljhana, Franje Finte, Eve Hühn, Vlatke Peljhan i Ines-Ane Tomić. Za vrijeme školovanja učestvuje na županijskim (kantonalnim), državnim i međunarodnim takmičenjima na kojima osvaja nagrade i priznanja. Usavršavao se na majstorskim kursevima uglednih pedagoga Asje Kouchner, Blagoja Dimcevskog, Midori Goto, Leonida Sorokova, Yurija Korchynskog, Catherine Mackintosh i Dejana Mihailovića. Sarađivao je s pozorišnim orkestrima u Osijeku, Rijeci i Zagrebu, s Riječkom filharmonijom, komornim orkestrima u Osijeku, Karlovcu i Zagrebu, te sa Nordic-Balkan String Ensembl (na Ohridskom ljetu i Belef festivalu u Beogradu) te mladom bečkom filharmonijom. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi docenta Marije Čepulić. Trenutno radi u pozorišnom orkestru u Osijeku.