Koga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Koga

Koga je naziv za tip jedrenjaka koji se razvio na obalama Baltičkog mora u srednjem vijeku. Kao relativno jeftin brod, koji nije zahtijevao brojnu posadu, bitno je doprinijeo procvatu Hanze.

Koge su imale po jedan jarbol i pri kraju vrha jarbola izviđačko gnijezdo. Služile su za prevoz robe, po potrebi i za ratna dejstva.

Najranije se tip broda pod nazivom pominje u 10. vijeku na području Rajne u Njemačkoj. Nije izvjesno da je ovaj brod bio prethodnik kasnije koge. Koge same postale su u 12. vijeku glavni trgovački brodovi Baltičkog mora, što će da ostanu do kraja 14. vijeka. U 15. vijeku evoluirali su u holk ili hulk i karavele.


Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.