Konstantin II, kralj Grčke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Konstantin II
Former King Constantine & Queen Anne -Marie.jpg
Kralj Konstantin II s kraljicom Anom Marijom 1998. godine
Kralj Grčke
Vladavina6. mart 1964 - 1. juni 1973
PrethodnikPavle
SupružnikAna-Marija od Danske
DjecaAleksija od Grčke i Danske
Pavle, krunski princ od Grčke
Nikolaos od Grčke i Danske
Teodora od Danske
Filipos od Danske
DinastijaGlücksburg
OtacPavle, kralj Grčke
MajkaFridrika od Braunschweiga
Rođenje2. juni 1940
Atena

Konstantin II (grčki: Κωνσταντίνος) (rođen 2. juna 1940. godine) je bio grčki kralj od 1964. do ukidanja monarhije 1973. godine.

Konstantinovi roditelji su bili Pavle, kralj Grčke, i britansko-hanoverska princeza Fridrika od Braunschweiga. Konstantin je danski princ kao patrilinearni potomak danskog kralja Kristijana IX, ali je izgubio pravo na nasljeđivanje danske krune promjenom danskog ustava 1947. godine.

Godine 1959. oženio je dansku princezu Anu-Mariju, svoju trostruku rodicu u trećem koljenu, kćerku danskog kralja Fridrika IX i princeze Ingrid od Švedske. S njom je za vrijeme vladavine dobio kćerku, grčko-dansku princezu Aleksiju, te dva sina, krunskog princa Pavla i grčko-danskog princa Nikolaosa.

Naslijedio je oca Pavla po njegovoj smrti 6. marta 1964. godine. Vladavina mu je počela uspješno, ali je ubrzo postala problematična, a on nepopularan u narodu. Grčka je postajala sve nestabilnija. Nakon što je odobrio Režim pukovnika, Konstantin je u decembru 1967. godine protjeran iz Grčke. Ostao je šef države sve do 1. juna 1973. godine, kada je Grčka proglašena republikom. Kralj Konstantin II nije nikada abdicirao.

Prilikom bijega u Italiju nakon gubitka krune kraljica Ana-Marija je pobacila, a kasnije rodila još dvoje djece, dansku princezu Teodoru i danskog princa Filiposa. Bivši kralj živi s porodicom živi u Londonu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]