Ingrid od Švedske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ingrid od Švedske
Ingrid s mužem
Kraljica Švedske
SupružnikFridrik IX, kralj Danske
DjecaMargareta II, kraljica Danske
Benedikta od Danske
Ana-Marija od Danske
DinastijaBernadotte
OtacGustav VI Adolf, kralj Švedske
MajkaMargareta od Connaughta
Rođenje28. mart 1910.
Stockholm, Švedska
Smrt7. novembar 2000(2000-11-07) (90 godina)
Fredensborg, Danska

Ingrid od Švedske (28. mart 1910 - 7. novembar 2000) je bila danska kraljica kao supruga danskog kralja Fridrika IX.

Rođena je kao švedska princeza u Stockholmu. Bila je treće dijete švedskog kralja Gustava VI Adolfa i britanske princeze Margarete od Connaughta. U njenoj mladosti se govorilo o njenoj udaji za britanskog prijestolonasljednika Eduarda, ali to vjenčanje se nije desilo.

Dana 24. maja 1935. godine, u svom rodnom gradu, udala se za danskog prijestolonasljednika Fridrika. Rodila je tri kćerke:

Ingrid je postala kraljica Danske 1947. godine kada je njen suprug naslijedio dansku krunu. Smatra se da je kraljica Ingrid 1953. godine značajno utjecala na izmjenu zakona o nasljeđivanju danske krune. Zakon je izmijenjen kako bi se kruna osigurala monarhovoj najstarijoj kćerki u slučaju da monarh nema sinova - tačnije, da se kruna osigura kćerima Fridrika i Ingrid.

Kraljica Ingrid je ostala udovica 1972. godine i njenog muža je naslijedila njihova najstarija kćerka, Margareta II. Po muževoj smrti položila je zakletvu da će podržavati danski Ustav i postala regent s pravom da predstavlja svoju kćerku kada su ona i njen najstariji sin Fridrik van kraljevstva.

Majka današnje danske kraljice i tetka današnjeg švedskog kralja umrla je 2000. godine. Sahranjena je u katedrali Roskilde.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]