Ingrid od Švedske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ingrid od Švedske
IngridandFrederikIX.jpg
Ingrid s mužem
Kraljica Švedske
Supružnik Fridrik IX, kralj Danske
Djeca Margareta II, kraljica Danske
Benedikta od Danske
Ana-Marija od Danske
Dinastija Bernadotte
Otac Gustav VI Adolf, kralj Švedske
Majka Margareta od Connaughta
Rođenje 28. mart 1910.
Stockholm, Švedska
Smrt 7. novembar 2000 (90 god)
Fredensborg, Danska

Ingrid od Švedske (28. mart 1910 - 7. novembar 2000) je bila danska kraljica kao supruga danskog kralja Fridrika IX.

Rođena je kao švedska princeza u Stockholmu. Bila je treće dijete švedskog kralja Gustava VI Adolfa i britanske princeze Margarete od Connaughta. U njenoj mladosti se govorilo o njenoj udaji za britanskog prijestolonasljednika Eduarda, ali to vjenčanje se nije desilo.

Dana 24. maja 1935. godine, u svom rodnom gradu, udala se za danskog prijestolonasljednika Fridrika. Rodila je tri kćerke:

Ingrid je postala kraljica Danske 1947. godine kada je njen suprug naslijedio dansku krunu. Smatra se da je kraljica Ingrid 1953. godine značajno utjecala na izmjenu zakona o nasljeđivanju danske krune. Zakon je izmijenjen kako bi se kruna osigurala monarhovoj najstarijoj kćerki u slučaju da monarh nema sinova - tačnije, da se kruna osigura kćerima Fridrika i Ingrid.

Kraljica Ingrid je ostala udovica 1972. godine i njenog muža je naslijedila njihova najstarija kćerka, Margareta II. Po muževoj smrti položila je zakletvu da će podržavati danski Ustav i postala regent s pravom da predstavlja svoju kćerku kada su ona i njen najstariji sin Fridrik van kraljevstva.

Majka današnje danske kraljice i tetka današnjeg švedskog kralja umrla je 2000. godine. Sahranjena je u katedrali Roskilde.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]