Gustav VI Adolf, kralj Švedske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gustav VI Adolf
Datoteka:Gustaf VI Adolf of Sweden Color Portrait.jpg
Kralj Švedske
Vladavina29. oktobar 1950 – 15. septembar 1973.
PrethodnikGustav V
NasljednikKarlo XVI Gustav
SupružnikMargareta od Connaughta
Ludovika od Battenberga
DjecaGustav Adolf, vojvoda od Västerbottena
Sigvard, vojvoda od Upplanda
Ingrid od Švedske
Bertil, vojvoda od Hallanda
Karlo Ivan, vojvoda od Dalarne
DinastijaBernadotte
OtacGustav V, kralj Švedske
MajkaViktorija Badenska
Rođenje11. novembar 1882.
Smrt15. septembar 1973.

Gustav VI Adolf (punim izvornim imenom Oskar Fredrik Vilhelm Olaf Gustaf Adolf) bio je kralj Švedske od 1950. do svoje smrti 1973.

Porijeklo i brakovi[uredi | uredi izvor]

Bio je najstariji sin švedskog kralja Gustava V i Viktorije Badenske. Rođen je u Stockholmu, a po rođenju je dobio titulu vojvode od Skånea.

Godine 1905. oženio se britanskom princezom Margaretom od Connaughta, unukom britanske kraljice Viktorije. S njom je imao petero djece. Godine 1920. Margareta je umrla u osmom mjesecu svoje šeste trudnoće od infekcije nastale tokome operacije.

Godine 1923. oženio se bivšom batenberškom princezom Ludovikom, rodicom svoje prve supruge. Iz njihovog braka, koji je trajao sve do njene smrti 1965, rođena je samo mrtvorođena djevojčica, ali brak je ipak bio vrlo sretan.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Naslijedio je oca po njegovoj smrti 1950. U trenutku dolaska na prijestolje imao je 67 godina i bio je udovac po drugi put. Najstariji sin mu je već bio umro, pa mu je prestolonasljednik bio unuk, Karlo Gustav.

Njegova vladavina je bila obilježena mijenjanjem Ustava Švedske i modernizovanjem švedske monarhije. Kralj je bio popularan u narodu zbog svoje opuštenosti i navike da izbjegava pompu, što je zaslužno za očuvanje švedske monarhije.

Interesi[uredi | uredi izvor]

Mnogobrojni i raznovrsni interesi, od kojih su najpoznatiji arheologija i botanika, učinili su ga poštovanim od stručnjaka. Zbog svog rada na području botanike, između ostalog, uzgajanja velike zbirke biljnih vrsta iz roda Rhododendron, primljen je u British Academy. Učestvovao je u arheološkim ekspedicijama u Kini, Grčkoj i Italiji. U Rimu je osnovao i švedski institut.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Umro je u bolnici Helsingborg 1973. u 90. godini, nakon upale pluća. Na prijestolju ga je naslijedio 27-godišnji unuk, Karlo XVI Gustav. Prekinuvši tradiciju sahranjivanja švedskih monarha u crkvi Riddarholmen, kralj je sahranjen na Kraljevskom groblju u parku Haga u Stockholmu.