Gustav VI Adolf, kralj Švedske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gustav VI Adolf
Gustaf VI Adolf of Sweden 1962.jpg
Kralj Švedske
Vladavina29. oktobar 1950 - 15. septembar 1973
PrethodnikGustav V
NasljednikKarlo XVI Gustav
SupružnikMargareta od Connaughta
Ludovika od Battenberga
DjecaGustav Adolf, vojvoda od Västerbottena
Sigvard, vojvoda od Upplanda
Ingrid od Švedske
Bertil, vojvoda od Hallanda
Karlo Ivan, vojvoda od Dalarne
DinastijaBernadotte
OtacGustav V, kralj Švedske
MajkaViktorija Badenska
Rođenje15. septembar 1973

Gustav VI Adolf (punim izvornim imenom Oskar Fredrik Vilhelm Olaf Gustaf Adolf; 11. novembar 1882 - 15. septembar 1973) je bio kralj Švedske od 1950. godine do svoje smrti 1973. godine.

Porijeklo i brakovi[uredi | uredi izvor]

Bio je najstariji sin švedskog kralja Gustava V i Viktorije Badenske. Rođen je u Stockholmu, a po rođenju je dobio titulu vojvode od Skånea.

Godine 1905. oženio je britansku princezu Margaretu od Connaughta, unuku britanske kraljice Viktorije. S njom je imao petero djece. Godine 1920, princeza Margareta je umrla u osmom mjesecu svoje šeste trudnoće od infekcije nastale operacijom.

Godine 1923. oženio je bivšu batenberšku princezu Ludoviku, rodicu svoje prve spruge. Iz njihovog braka, koji je trajao sve do njene smrti 1965. godine, rođena je samo mrtvorođena djevojčica, ali brak je ipak bio vrlo sretan.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Gustav VI Adolf je naslijedio svoga oca po njegovoj smrti 1950. godine. U trenutku dolaska na prijestolje imao je 67 godina i bio je udovac po drugi put. Najstariji sin mu je već bio umro, pa mu je prestolonasljednik bio unuk, Karlo Gustav.

Njegova vladavina je bila obilježena mijenjanjem Ustava Švedske i modernizovanjem švedske monarhije. Kralj je bio popularan u narodu zbog svoje opuštenosti i navike da izbjegava pompu, što je zaslužno za očuvanje švedske monarhije.

Interesi[uredi | uredi izvor]

Svojim mnogobrojnim i raznovrsnim interesima, od kojih su najpoznatiji arheologija i botanika, učinili su ga poštovanim od strane stručnjaka. Zbog svoga rada na području botanike, između ostalog uzgajanja velike zbirke biljnih vrtsa iz roda Rhododendron, primljen je u British Academy. Učestvovao je u arheološkim ekspedicijama u Kini, Grčkoj i Italiji. U Rimu je osnovao i švedski institut.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Gustav VI Adolf je umro u bolnici Helsingborg 1973. godine, u 90. godini života, nakon upale pluća. Na prijestolju ga je naslijedio 27-godišnji unuk, Karlo XVI Gustav. Prekinuvši tradiciju sahranjivanja švedskih monarha u crkvi Riddarholmen, kralj je sahranjen na Kraljevskom groblju u parku Haga u Stockholmu.