Kršni zavičaj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Kršni zavičaj (KZ) je revija godišnjeg ciklusa izlaženja kojeg uređuju bosansko-hercegovački franjevci uz brojne saradnike.


Historija[uredi | uredi izvor]

Zbornik je počeo izlaziti 1971. u Drinovcima kao polugodišnjak (registriran je kao zbornik revijalnih tekstova pod rednim brojem 449 u Registru javnih glasila tadašnjeg Republičkog komiteta za informacije u Sarajevu). Prvih nekoliko brojeva umnoženo je rotostrojem i namijenjena mu je funkcija župskog glasila, no KZ uskoro prerasta unaprijed zacrtanu misiju. Danas je uredništvo KZ-a smješteno na Humcu, župi u neposrednoj blizini Ljubuškog.

Zbornik je osobit jer je u mnogome dao doprinos u opismenjivanju i osuvremenjivanju stanovništva zapadne Hercegovine pa i tada brojnih iseljenih katolika iz tog kraja. Njegova osnovna zadaća u prvim godinama bila je održati vezu s iseljeništvom iz Hercegovine i odati počast vrijednim pojedincima i grupama unutar vjerničke zajednice (npr. za pomoć pri izgradnji infrastrukture, vjerskih ili objekata od velike društvene vrijednosti za zajednicu).


Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Kršni zavičaj formalno je podijeljen u tri dijela: Prošlost, Sadašnjost i Budućnost. U prvom dijelu zbornik podsjeća na važne historijske događaje i ličnosti iz prošlosti Bosne i Hercegovine i Hrvata katolika. U dijelu Sadašnjost opisuju se aktualna zbivanja po župama te vijesti iz života Katoličke crkve. U posljednjoj rubrici naglasak je na temama iz savremenog života (poput pitanja prava djeteta, pitanje pobačaja, ovisnosti ili prava žena). Nastanak i postojanje KZ-a usko je povezano s djelovanjem glavnog urednika zbornika fra Žarka Ilića, drinovačkog župnika u vrijeme nastanka zbornika.