Kršni zavičaj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kršni zavičaj (KZ) je revija godišnjeg ciklusa izlaženja kojeg uređuju bosanskohercegovački franjevci uz brojne saradnike.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zbornik je počeo izlaziti 1971. u Drinovcima kao polugodišnjak (registriran je kao zbornik revijalnih tekstova pod rednim brojem 449 u Registru javnih glasila tadašnjeg Republičkog komiteta za informacije u Sarajevu). Prvih nekoliko brojeva umnoženo je rotostrojem i namijenjena mu je funkcija župskog glasila, no KZ uskoro prerasta unaprijed zacrtanu misiju. Danas je uredništvo KZ-a smješteno na Humcu, župi u neposrednoj blizini Ljubuškog.

Zbornik je osobit jer je u mnogome dao doprinos u opismenjivanju i osuvremenjivanju stanovništva zapadne Hercegovine pa i tada brojnih iseljenih katolika iz tog kraja. Njegova osnovna zadaća u prvim godinama bila je održati vezu s iseljeništvom iz Hercegovine i odati počast vrijednim pojedincima i grupama unutar vjerničke zajednice (npr. za pomoć pri izgradnji infrastrukture, vjerskih ili objekata od velike društvene vrijednosti za zajednicu).

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Kršni zavičaj formalno je podijeljen u tri dijela: Prošlost, Sadašnjost i Budućnost. U prvom dijelu zbornik podsjeća na važne historijske događaje i ličnosti iz prošlosti Bosne i Hercegovine i Hrvata katolika. U dijelu Sadašnjost opisuju se aktualna zbivanja po župama te vijesti iz života Katoličke crkve. U posljednjoj rubrici naglasak je na temama iz savremenog života (poput pitanja prava djeteta, pitanje pobačaja, ovisnosti ili prava žena). Nastanak i postojanje KZ-a usko je povezano s djelovanjem glavnog urednika zbornika fra Žarka Ilića, drinovačkog župnika u vrijeme nastanka zbornika.