Kruševo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kruševo nalazi se u
Kruševo
Kruševo
Kruševo na karti Sjeverne Makedonije

Kruševo (makedonski: Крушево) je grad u središnjoj Sjevernoj Makedoniji, južno od Skopja. To je gradić od 5 507 stanovnika, smješten je na nadmorskoj visini od čak 1350 m.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kruševo se prvi put je spominje u turskom defteru 1467./68., kada je dan kao posjed, zajedno sa Prilepom i još 31 selom spahiji Husein-Begu. Grad je narastao brojem stanovnika i ekonomski ojačao dolaskom brojnih izbjeglica Vlaha iz Moskopolja i Gramosa u XVIII. st. Na početku XX st. Kruševo postaje sjedište nekadašnje Kruševske republike za Ilindenskog ustanka 1903. U to vrijeme je u Kruševu živjelo oko 4.000 Vlaha i oni su predstavljali dvije trećine stanovništva. Za Kruševske republike uspostavljena je multinacionalna vlada, trojica ministara bili Vlasi, kao i lokalni vojni lider Pitu Guli (1845.-1903.), koji je poginuo braneći republiku, i time postao makedonski narodni junak. U Sjevernoj Makedoniji se i danas na Kruševsku republiku gleda kao na uspješan model etničke saradnje.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

Gradić je sam po sebi mali muzej, tradicionalne arhitekture XVIII. i XIX st. U gradu se nalazi spomenik Makedonium (posvećen Ilindenskom ustanku), kao i Muzej posvećen Kruševskoj republici i Ilindenskom ustanku.

Poznate osobe[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Gradić Kruševo