Kruševo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Kruševo (čvor).
Kruševo nalazi se u
Kruševo
Kruševo
Kruševo na karti Makedonije

Kruševo (makedonski: Крушево) je grad u središnjoj Makedoniji, južno od Skopja. To je gradić od 5 507 stanovnika, smješten je na nadmorskoj visini od čak 1350 m.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kruševo se prvi put je spominje u turskom defteru 1467./68., kada je dan kao posjed, zajedno sa Prilepom i još 31 selom spahiji Husein-Begu. Grad je narastao brojem stanovnika i ekonomski ojačao dolaskom brojnih izbjeglica Vlaha iz Moskopolja i Gramosa u XVIII. st. Na početku XX st. Kruševo postaje sjedište nekadašnje Kruševske republike za Ilindenskog ustanka 1903. U to vrijeme je u Kruševu živjelo oko 4.000 Vlaha i oni su predstavljali dvije trećine stanovništva. Za Kruševske republike uspostavljena je multinacionalna vlada, trojica ministara bili Vlasi, kao i lokalni vojni lider Pitu Guli (1845.-1903.), koji je poginuo braneći republiku, i time postao makedonski narodni junak. U Makedoniji se i danas na Kruševsku republiku gleda kao na uspješan model etničke saradnje.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

Gradić je sam po sebi mali muzej, tradicionalne arhitekture XVIII. i XIX st. U gradu se nalazi spomenik Makedonium (posvećen Ilindenskom ustanku), kao i Muzej posvećen Kruševskoj republici i Ilindenskom ustanku.

Poznate osobe[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Gradić Kruševo