Veles

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Veles (43.716 stanovnika (po popisu iz 2002)) je grad u središnjem dijelu Sjeverne Sjeverne Makedonije, koji se nalazi na obali rijeke Vardar.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kroz historiju grad je često mijenjao ime: od Vila Zora, preko Ćupurli do današnjeg Veles. Ovo današnje ime grad je dobio u 7. vijeku sa doseljavanjem Slavena na Balkansko poluostrvo, od slavenske riječi veles koja znači "u šumi" (zbog gustih šuma koje su ga okruživale). U periodu 1945-1991 grad je nosio ime Titov Veles, po Josipu Brozu Titu. Atribut Titov je nestao nezavisnošću Republike Sjeverne Makedonije.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Po popisu iz 2002. godine grad Veles je imao 43.716 stanovnika i to:

Ostalo[uredi | uredi izvor]

U Velesu su otvoreni: prva škola makedonskog jezika, prva gimnazija, prvo pozorište, prva knjižnica, prvi muzej i prva muzička škola u Republici Sjevernoj Makedoniji. Među sačuvanim srednjevjekovnim spomenicima, najpoznatiji je manastir Sv. Dimitrija (14. vijek), a od najvećeg arhitektonskog interesa je crkva Sv. Pantelejmona (19. vijek).

Najveća turistička atrakcija u bližoj okolini Velesa je antički grad Stobi. Osim toga, značajni su i lokaliteti Breza i Pešti, koji obiluju spiljama (sa arheološkim ostacima iz neolitika, ranokršćanske pećine).

U općini Veles nalazi se osam osnovnih i četiri srednje škole, sportsko igralište, sportska sala, bazen, pozorište, muzej, knjižnica, kinoa, deset crkava, manastiri i džamija.

Gradovi pobratimi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]