Veles

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Veles (43.716 stanovnika (po popisu iz 2002)) je grad u središnjem dijelu Sjeverne Sjeverne Makedonije, koji se nalazi na obali rijeke Vardar.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kroz historiju grad je često mijenjao ime: od Vila Zora, preko Ćupurli do današnjeg Veles. Ovo današnje ime grad je dobio u 7. vijeku sa doseljavanjem Slavena na Balkansko poluostrvo, od slavenske riječi veles koja znači "u šumi" (zbog gustih šuma koje su ga okruživale). U periodu 1945-1991 grad je nosio ime Titov Veles, po Josipu Brozu Titu. Atribut Titov je nestao nezavisnošću Republike Sjeverne Makedonije.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Po popisu iz 2002. godine grad Veles je imao 43.716 stanovnika i to:

Ostalo[uredi | uredi izvor]

U Velesu su otvoreni: prva škola makedonskog jezika, prva gimnazija, prvo pozorište, prva knjižnica, prvi muzej i prva muzička škola u Republici Sjevernoj Makedoniji. Među sačuvanim srednjevjekovnim spomenicima, najpoznatiji je manastir Sv. Dimitrija (14. vijek), a od najvećeg arhitektonskog interesa je crkva Sv. Pantelejmona (19. vijek).

Najveća turistička atrakcija u bližoj okolini Velesa je antički grad Stobi. Osim toga, značajni su i lokaliteti Breza i Pešti, koji obiluju spiljama (sa arheološkim ostacima iz neolitika, ranokršćanske pećine).

U općini Veles nalazi se osam osnovnih i četiri srednje škole, sportsko igralište, sportska sala, bazen, pozorište, muzej, knjižnica, kinoa, deset crkava, manastiri i džamija.

Gradovi pobratimi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]