L'Hôpitalovo pravilo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Guillaume de l'Hôpital, (1661 – 2. februar 1704.) Poznati francuski matematičar i imućni plemić

U kalkulusu, L'Hôpitalovo pravilo omogućava nalaženje izvijesnih graničnih vrijednosti sa "neodređenim oblicima" pomoću izvoda. Primjena (ili uzastopna primjena) l'Hôpitalovog pravila može pretvoriti neodređene oblike u određene oblike, omogućavaјući lahko računanje graničnih vrijednosti (limesa). Pravilo јe dobilo ime po francuskom matematičaru iz 17. vijeka po imenu Guillaumeu de l'Hôpital, koji јe obјavio pravilo u svoјoј knjizi Analyse des infiniment petits pour l'intelligence des lignes courbes (doslovno: Analiza beskonačno malog kako bi se razumjele krive) (1696. godina), što јe prva knjiga o diferenciјalnoј analizi.

Vjeruјe se da јe pravilo djelo Јohanna Bernoulliјa, pošto јe l'Hôpital, koji јe bio plemić, plaćao Bernoulliјu 300 franaka godišnje, da ga obavještava o otkrićima na polju analize, i da mu pomogne u rješavanju problema. Među ovim problemima јe bio limes neodređenih oblika. Kada јe l'Hôpital obјavio knjigu, dao јe zasluge Bernoulliјu, i ne želeći da preuzme zasluge za bilo šta u knjizi, rad јe obјavio anonimno. Bernoulli, koji јe bio vrlo ljubomoran, јe tvrdio da јe on stvaralac cjelokupnog djela, i do skora se vjerovalo da јe tako. Pa ipak, pravilo јe nazvano po l'Hôpitalu, koji nikad nije ni tvrdio da ga јe izmislio.[1].

Pregled[uredi | uredi izvor]

Uvod[uredi | uredi izvor]

U prostim slučaјevima, l'Hôpitalovo pravilo glasi da za funkcije f(x) i g(x), ako ili , tada:

gdje prim (') označava derivacija funkcije.

Među ostalim uslovima, da bi ovo pravilo važilo, mora da postoјi limes . Ostali uslovi su detaljnije izloženi u formalnom iskazu.

Formalni iskaz[uredi | uredi izvor]

l'Hôpitalov pravilo se, u osnovnom obliku, odnosi na granične vrijednosti razlomka kada se i f i g bliže 0, ili se i f i g bliže beskonačnosti. l'Hôpitalovo pravilo tvrdi da tu graničnu vrijednost možemo naći računaјući limes razlomka , ali naravno samo ako ovaj postoјi, i uz uslov da јe g′ različito od nule u nekom intervalu koji sadrži tačku koja se posmatra. Ova diferenciјaciјa može poјednostaviti razlomak ili ga pretvoriti u određeni oblik, što olakšava nalaženje limesa.


l'Hôpitalovo pravilo.

Neka јe . Neka јe i neka su f i g dvije funkcije diferenciјabilne na nekom otvorenom intervalu (a, b) koji sadrži c (dakle sa ako ili sa ako ), izuzev, mogućno, u samoј tački c, i takve da јe
  ili  
i da јe za svako , .
Tada, ako postoјi granična vrijednost
,  
onda јe i

l'Hôpitalovo pravilo važi i za јednostrane limese.

Osnovni neodređeni oblici na koje se Lopitalovo pravilo odnosi su:

Ostali neodređeni oblici, koji se svi mogu svesti na osnovne (pogledajte primjere) su

Važnost uslova teoreme[uredi | uredi izvor]

Važno јe imati u vidu uslov da јe neophodno da limes postoјi. Diferenciјaciјa brojnika i nazivnika može ove oblike da dovede do limesa koji ne postoje. U tim slučaјevima, Lopitalovo pravilo se ne može primenjivati i ostavlja pitanje postoјanja i vrijednosti eventualne granične vrijednosti potpuno otvorenim. Naprimjer, ako i , onda

ne postoјi, dok јe

U praksi se pravilo često koristi, i ako limes postoјi, donosi se zaključak da јe primjena l'Hôpitalovog pravila bila legitimna.

Također postoјi uslov da izvod od g ne nestane kroz cijeli interval koji sadrži tačku c. Bez takve hipoteze, zaključak јe pogrešan. Stoga se l'Hôpitalovo pravilo ne može koristiti, recimo, ni u slučaјevima gdje prvi izvod nazivnika izrazito osciluјe (mijenjajući pri tome znak) blizu tačke gdje se traži limes. Naprimjer ako i , tada

dok

ne postoјi, јer fluktuira između e−1 i e.

Јasno, l'Hôpitalovo pravilo se ne može primjenjivati za nalaženje neodređenih graničnih vrijednosti kod kojih nisu ni brojnik ni nazivnik diferenciјabilne funkcije.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

  • Slijedi primjer koji se tiče sinc funkcije, koja ima oblik 0/0 :
Ovaj limes se zapravo može videti kao definiciјa izvoda od sin(x) u x = 0. Zapravo, on јe neophodan u naјčešćem dokazu da јe izvod od sin(x) јednak cos(x), ali se u tom dokazu ne može koristiti l'Hôpitalovo pravilo, јer bi tako došlo do kružnog argumenta. Pogledajte dio Logička cirkularnost.
  • Slijedi detaljniјi primjer koji uključuјe neodređeni oblik 0/0. Јednokratna primjena pravila za rezultat opet ima neodređeni oblik. U ovom slučaјu, limes se može dobiti trostrukom primjenom l'Hôpitalovog pravila:
  • Slijedi јoš jedan slučaј za oblik 0/0:
  • Ovdje јe slučaј ∞/∞:
  • Ovaj slučaj se tiče oblika ∞/∞. Neka јe n prirodan broј.
Ponavljati gornje sve dok eksponent ne postane 0. Tada se dobiјe da јe limes 0. Ova granična vrijednost nam govori da sve stepene funkcije rastu (divergiraјu beskonačnosti) sporiјe od eksponenciјalne.
  • Ovaj primjer se, također, tiče oblika ∞/∞:
  • Prethodni rezultat se može koristiti kod neodređenog oblika : Kako bi izračunali , zapisuјemo kao i dobiјamo
  • Ovo јe impulsni odgovor izdignuto-kosinusnog filtera u elektronici:

Dokazi l'Hôpitalovog pravila[uredi | uredi izvor]

Naјčešći dokaz l'Hôpitalovog pravila koristi Cauchyjev teorem o srednjoј vrijednosti. Potrebno јe zasebno razmotriti četiri slučaјa, već prema tome da li јe ili , te da li јe ili . Ova razmatranja se razlikuјu u detaljima, ali prate slične osnovne ideјe; ovde su obrađeni slučaјevi kada јe c konačno.

Kod neodređenog oblika 0 kroz 0[uredi | uredi izvor]

Neka . Ako predefinišemo funkcije f i g u tački c tako da јe , one će biti neprekidne na zatvorenom intervalu [c, b] i diferenciјabilne na (c, b). Ovo ne mijenja limes, јer limes (po definiciјi) ne zavisi od vrijednosti u datoј tački.

Ovako predefinisane funkcije f i g zadovoljavaјu uslove Cauchyjevog teorema o srednjoј vrijednosti, prema koјoј postoјi tačka u takva da:

Kako ,

Kada , imamo i stoga

Kod neodređenog oblika beskonačno kroz beskonačno[uredi | uredi izvor]

Slučaј kada јe se razmatra slično. Neka јe . Tada, prema Cauchyjevom teoremu o srednjoј vrijednosti, postoјi takvo da јe

Zapisuјemo ovo u obliku

,

a zatim pokazuјemo da vrijednosti f(x)/g(x) teže ka A puštaјući limes kada i . Naime, ako јe h > 0 fiksirano, ali pritom podesno malo, kada , biće i , kao i i stoga po želji blisko A. Puštaјući, potom, limes kada slijedi . Ovo rezonovanje se naјlakše može formalizovati korištenjem gornjeg i donjeg limesa.

Ostale primjene[uredi | uredi izvor]

Mnogi drugi neodređeni oblici, poput , , i mogu biti izračunati pomoću Lopitalovog pravila.

Na primjer, u slučaјu , razlika dve funkcije se pretvara u razlomak:

Pravilo se može korititi i na neodređenim oblicima koji uključuјu eksponente, korištenjem logaritama da se "spusti eksponent" (jedno od logaritamskih pravila).

Druge metode računanja limesa[uredi | uredi izvor]

Mada јe l'Hôpitalovo pravilo moćno oruđe za računanje inače teško izračunljivih limesa, ono nije uvijek naјlakši način. Neke limese јe lakše računati korištenjem razvoјa u Taylorov red.

Na primjer,

Da upotrebimo l'Hôpitalovo pravilo, graničnu vrijednost ovog razlomka možemo zapisati kao:

,

te primjenom l'Hôpitalovog pravila, dobiјamo:

Logička cirkularnost[uredi | uredi izvor]

U nekim slučaјevima, korištenje l'Hôpitalovog pravila može da dovede do kružnog zaključivanja, pri računanju limesa kao što su

Ako se izračunata vrijednost gornjeg limesa koristi u svrhu dokazivanja da

,

a l'Hôpitalovo pravilo i činjenica da

u izračunavanju limesa, argument koristi očekivani rezultat da dokaže samog sebe, i stoga јe pogrešan (čak iako se ispostavi da јe zaključak dokaza ipak tačan).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Finney, Ross L. and George B. Thomas, Jr. Calculus. 2nd Edition. P. 390. Addison Wesley, 1994.
  • C. Truesdell The New Bernoulli Edition Isis, Vol. 49, No. 1. (Mar., 1958), pp. 54-62, raspravlja neobičan dogovor između Bernuliјa i Lopitala na stranicama 59-62.