Lada Niva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lada Niva
ProizvođačAvtoVAZ
Produkcija1977 - do danas
Klasaterensko vozilo
Karoserija(e)klasični terenac

Lada Niva ili VAZ-2121 "Niva" jeste ruski terenac s pogonom 4×4, kojeg proizvodi AvtoVAZ.

Lada Niva pogodna je za teške terene, gdje pokazuje svoje mogućnosti. Popularna je u mnogim zemljama, zbog niske cijene i dobrih sposobnosti vožnje izvan asfaltiranih cesta. Pogotovo je popularna u Rusiji, bivšim zemljama SSSR-a, u Kanadi, Australiji, Brazilu i Evropi.

Proizvodi se u Toljatiju u Rusiji, u Montevideu u Urugvaju, u Bogoti u Kolumbiji, u Ust-Kamenogorsku u Kazahstanu, Quitou u Ekvadoru.

Historija[uredi | uredi izvor]

Proizvodnja automobila počela je 1977. Bio je to model s troja vrata i s BA motorom od 1,6 l (57 kW/77 KS). Godine 1993., poprimila je moderniji izgled, kao i novi motor kapaciteta od 1,7 litara goriva i 59 kW/80 KS, zamijenivši prethodno korišteni motor kapaciteta od 1,6 litara.

Godine 1995., pojavio se model sa petoro vrata i dugim međuosovinskim razmakom (VAZ 2131) sa 1,8 motorom (60 kW/82 KS), te model s motorom od 1,7 l i s instaliranim elektroničkim ubrizgavanjem goriva od General Motorsa (VAZ 21214).

Godine 1998., pojavili su se pick-up modeli. Godine 2002., predstavljena je nova generacija, ali se nastavila i proizvodnja postojećih modela.

Lada Niva koristila se kao bolnički terenac, za potrebe policije (Češka) i vojske. U BiH je široko rasprostranjena u civilnoj upotrebi, ali i u nekim državnim institucijama i šumarskim preduzećima.[1]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lada Australia advertisement for Lada Niva and Lada Bushman, Wheels (magazine), april 1997