Leif Ericsson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kip Lajfa Eriksona, Saint Paul, Minnesota

Leif Ericsson (Lajf Erikson), (staro islandski: Leifr Eiriksson) je bio viking, sin Erika Crvenog (Eirikr Rauði), norveški razbojnik i sin Forvaldra Asvaldsona, koji je također bio norveški razbojnik. Majka mu je bila Fjoðhildr. Njegov otac je uspostavio dvije norveške kolonije, zapadno naselje i istočno naselje na Grenlandu, zemlju koju je on sam imenovao.

Tokom boravka u Norveškoj, Lajf je prešao na kršćanstvo (kao mnogi Norvežani iz tih doba). Kada se vratio u Grenland, kupio je brod Bjarnia Herjolfsona i krenuo je da nađe zemlju koju je Bjarni ranije otkrio.

Prema predanju Grenlanđana, Lajf je počeo da prati Bjarnijev put oko 1000. godine. Prvu zemlju koju je otkrio, bila je "pokrivena ravnim kamenjima" i zato ju je Erikson nazvao "Helluland" (zemlja ravnog kamenja). Ovo je vjerovatno današnje Baffinovo ostrvo. Nakon toga je stigao do zemlje koja je bila ravna i šumovita sa bijelim pjeskovitim obalama i nazvao ju je "Markland" (šumska zemlja). Smatra se da je to danas Labrador. Sljedeći put kad su našli zemlju, Lajf i njegova posada su se iskrcali i izgradili nekoliko kuća. Smatrali su da je zemlja bila lijepa: bilo je mnogo lososa u rijeci, klima je bila blaga sa malo mraza tokom zime, kad bi trava ostala zelena. Ostali su na ovom mjestu preko zime. Predanja spominju da je jedan član Lajfove posade, Tajrkir (možda Nijemac), našao grožđe. Lajf je zato ovu zemlju imenovao Vinland. Jedna druga teorija je da je "Vin" staro norveško ime za livadu, pa zato "Vinland".

Postoji rasprava o tačnom položaju Lajfovog Vinlanda. Mnogi vjeruju da je norveško naselje kod L'Anse au Meadous bila Lajfova kolonija, no mnogi smatraju da je to nemoguće, jer grožđe ne raste u tim krajevima. Lajf je bio oženjen sa "Forguni" i imao je dvoje braće i jednu sestru.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Hipotetski potret Lajfa Eriksona